Дан сећања на жртве злочина – геноцида НДХ

677z381_123
Facebook

Председник Србије Александар Вучић положио је венац на гробно поље „Тополе” током посете Доњој Градини поводом обележавања Дана сећања на жртве злочина – геноцида НДХ у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту у Доњој Градини.

У Доњој Градини је у току централна манифестација обележавања Дана сећања на 700.000 жртава усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац, преноси РТРС, јавља Танјуг.Дану сећања присуствују председници Србије и Републике Српске и Александар Вучић и Милорад Додик, српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, премијер Српске Радован Вишковић, министри у владама Републике Српске и Србије, народни посланици, представници Српске у заједничким институцијама. Присутни су и амбасадори Израела за БиХ са седиштем у Тирани Галит Пелег, Русије Игор Калабухов, Србије Александар Ђорђевић, представници кинеске и мађарске амбасаде, Трећег пешадијског пука Оружаних снага БиХ, градова и општина у Српској, те невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и потомци жртава.

Обележавању присуствују и лидер Демократског фронта из Црне Горе Андрија Мандић, председник Демократске партије Срба у Северној Македонији Иван Стоиљковић, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону у Министарству спољних послова Србије Арно Гујон. Централној манифестацији обиљежавања Дана сећања у Доњој Градини присуствује и велики број ученика основних и средњих школа у Српској, чији је долазак ове године први пуt oрганизовало Министарство посвете и културе Републике Српске.

У Спомен-подручју свечано су постројени кадети Војне и Полицијске академије Србије и почасна јединица Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

izvor politika

foto -predsednistvo srbije

Loading