Како су Кучево, пећина Равништарка, наша библиотека и слепи миш Миле доспели у сам врх савремене српске књижевности, а кроз перо Горана Петровића?

342176856_631976298258655_5555794231502273803_n
Facebook
У новембру прошле године, захваљујући свесрдној подршци Општине Кучево и председника др Ивана Рајичића, велики писац посетио је Кучево како би гостовао у БиблиоСалону. У договору са Туристичком организацијом Кучево, којој дугујемо огромну захвалност, одвели смо Горана Петровића да посети и пећину Равништарку.
Тако је настала прича „Пећина”, објављена у данашњем броју листа „Недељник” (20. 4. 2023), у оквиру рубрике „Путовођа”.
„Негде у последњој трећини тог нашег похода дугог око пола километра, док смо застајали да разгледамо једну од пећинских скулптура коју је природа вајала милионима година, на моје раме је одозго капнула кап, капљица…”
„Приче и проповедања дају пун, додатни смисао свему ономе што је управо сада уоколо нас, па и ономе што је од нас неупоредиво старије… Без тих речи… Без тих речи, без тих назива, појачаних пећинским јеком, затим и одјеком, били би то самотни сталактити и сталагмити, тврдо речено: геолошки облици.”
Прича „Пећина” први пут је представљена јавности 26. јануара, у Библиотеци града Београда, приликом уручења књижевне награде „Београдски победник”, када је добитник Горан Петровић прочитао своју причу и тако нашој библиотеци и Кучеву учинио велику част.
Причу у целини можете прочитати у данашњем „Недељнику”.

Loading