Кучево на 6. Острошком полумаратону

20230409_121748
Facebook

На велики хришћански празник Цвети, одржан је 6. Острошки полумаратон на коме су учествовали и такмичари из Кучева : Јездимир Томић и Надица Јовановић. „Ово је нешто сасвим, сасвимдругачије од свих трка које  сам до сада истрчао,“ рекао је Томић. “ Све у вези овог полумаратона одисало је великом духовношћу и смиренпшћу. Са нама су трчали и поједини монаси и свештеници, а пре саме трке, сви учесници који су то желели ( било је и многих који нису били православне вере, прим.аутора) имали су прилике да се причесте“.

О Острошком полумаратону :

Прије пет година организована је прва званична спортска манифестација Острошки полумаратон која је, слава Богу, већ заживјела као традиција једног од најтежих и најпривлачнијих међународних атлетских такмичења, служећи на понос граду Никшићу и Црној Гори. 
Идеја Острошког полумаратона сазријевала је дуго и њен развојни пут може се пратити годинама уназад. На дан Светог Василија Осторшког Чудотворца који се слави 12. маја, група маратонаца и љубитеља трчања из Никшића пуне 24 године је трчала од Саборног храма у Никшићу до Манастира Острог, прослављајући на свој начин празник великог Светитеља. Нијесу ни слутили да су све те године, као својеврсна матица „једине ријеке на свијету која тече узбрдо – ријеке људи“, острошких ходочасника и поклоника, били претходница Осторошког полумаратона.
Благословом епископа будимљанско-никшићког господина Јоаникија, идеја Острошког полумаратона коначно је освештана, озваничена и успјешно организована као међународна трка такмичарског карактера и као рекреативно-туристичка манифестација.   
Први изданак Острошког полумаратона никао је 8. априла 2017. године, управо на празник Цвијети који се обиљежава неђељу дана прије Васкрса, уочи страсне седмице, и којим се прославља Христов улазак у Јерусалим као најава његове крсно-васкрсне побједе над смрћу. Та побједа љубави, живота и радости над смрћу даје смисао свим ис-тинским људским прегнућима и побједама, па тако и спортским атлетским подухватима, напокон богоно¬сци и боготражитељи су и сами духовне атлете које хитају свом Божијем прволику. Водећи ка висинама велике светиње, атлетска стаза полумаратона на несвакидашњи начин дочарава пут успона људске душе ка светости као највишем идеалу и циљу људскога живота.  
А „циљ је тамо одакле смо кренули“, према ријечима великог пјесника Томаса Стернса Елиота које сажимају суштину и смисао људског живота. Његово је узорно испуњење у небоземном животу Светог Василија Острошког Чудотворца, једног од највећих светитеља православног хришћанства, дубоко поштованог и од припадника других вјера и нација.
(Манастир Острог, са црквицом посвећеном Часном и Животворном Крсту, градио је сам Свети Василије Острошки, градећи тако свјетионик вјере, спасоносно прибјежиште, духовно уточиште, тјелеснодушевно лијечилиште и одредиште поклоничких путовања боготражитеља из свих крајева свијета. Свети Василије Острошки се отиснуо на јеванђелски пут из херцеговачких манастира Завала и Тврдош, гђе је похађао школу, примио свештенички и монашки чин. Још за његовог овоземаљског живота сматран је светим и богоносним, због необичне подвижничке ревности и непрестаног молитвеног бдијења над својим народом, са којим је у најтежим историјским тренуцима састрадавао и давао му снагу у вјери и трпљењу. Након година проведених у духовном, просвјетитељском и ктиторском раду, током којих је обновио многе цркве, саградио више школа и збринуо небројене невољнике широм Херцеговине, винуо се наш светитељ и чудотворац у духовне висине острошке планине.)
Спортисти одавно спадају у посебан сој поклоника острошке светиње. 
Онај ко за нечим трага добија путоказ на свом трагалачком путу од онога што тражи. Зато пјеснички слоган „Циљ је тамо одакле смо кренули“ погађа суштину и смисао међународне атлетске трке Острошки полумаратон – „Трке за душу“.

 

 

Loading