Распоред богослужења у храму Светог Вазнесења Господњег у Кучеву до краја Цветне недеље

IMG_0156
Facebook

Данас је (среда, 05.април)  у у храму Светог Вазнесења Господњег у Кучеву одслужена последња Литургија пређеосвећених дарова у овом посту. До краја Цветне недеље богослужења су следећа :

петак, 07. април – Благовести, Божанствена Литургија св Јована Златоуста у 08:30;

субота, 08.април – Лазарева субота , Божанствена Литургија св Јована Златоуста  са парастосима у 08:30, Врбица у 18:00 часов  (  Лазарева субота или Врбица се слави на суботу уочи празника Цвети (који увек падају у шесту недељу Часног поста) посвећена је успомени на васкрсење четвородневног Лазара, и на улазак Христов у Јерусалим, где су га деца свечано дочекала и поздравила. Сама Врбица је празник  искључиво намењен  деци. За тај дан мајке свечано обуку своју децу, па чак и ону најмању, од неколико месеци, доносе, свечано обучену, цркви, купују им звончиће везане на тробојку и стављају око врата, а венчиће на главу. Деца се радују, трче по порти и учествују у опходу око цркве. Младе врбове гранчице се односе кућама и стављају поред иконе и кандила. Празник је имао велики значај пре Другог светског рата)

недеља, 09. април – Цвети, Божанствена Литургија у 08:30 (Цвети су покретни хришћански празник којим се обележава Христов улазак у ЈерусалимУвек пада у недељу, дан након Лазареве суботе, и недељу дана пре Ускрса. Установљен је у Јерусалиму крајем IV века, за успомену на последњи, царски и свечани улазак Исуса Христа у свети град Јерусалим, и на последњу недељу његовог живота.

Loading