100 година кошарке у Србији – у Кучеву се игра негде од 1960.год

асд
Facebook

Доајен и један од највећих заљубљеника у кошарку града на Пеку, Жика Рајчић послао следећи прилог :

У ОШ „Краљ Петар“ у Београду организована је свечаност којом је симболично почела прослава стогодишњице кошарке у Србији. Вилијам Вајланд, представник Лиге црвеног крста, посетио је Београд 1923. године и том приликом донео кошаркашку лопту и одржао предавања о кошарци. Упознао је чланове Соколског друштва и омладину са новом игром. Тада су преведена и оригинална правила игре.

            Оснивањем Кошаркашког савеза Југославије (КСЈ) 1945. године почела су такмичења, прво међу републикама, а затим по формирању клубова почела су првенства на свим нивоима. Са извесним знањем и искуствима појединаца, кошарка је ускоро напредовала у организацији и елементима игре. Небојша Поповић, Борислав Станковић, Радомир Шапер и Александар Николић управо су заслужни за развој овог спорта у Југославији (Србији), па и у Европи. Врхунским играчем са ових простора сматра се Радивоје Кораћ по коме је европски куп (до распада Југославије) носио име. Од 2006. године национални куп Србије зове се Куп Радивоја Кораћа. Према договору КСС И ФИБА из 2011. године реплика оригиналног европског трофеја „Пехар Жућкова левица“ се додељује победнику нашег Купа. Када је репрезентација Југославије 1970. године у Љубљани освојила светско првенство кошарка је доживела велику популарност чему су посебно допринели и ТВ преноси нашег првенства сваке недеље. Ове, 2023. године мушка кошаркашка репрезентација Србије је обезбедила пласман на Светско првенство (25. август – 10. септембар), а кошаркашице Србије ће играти на Европском првенству овог лета где ће бранити круну освојену 2021. године.

            За почетак играња кошарке у Кучеву сматра се 1960. године са баскетима на часовима фискултуре у сали Основне, сада Средње стручне школе. Касније, у дворишту, тада Економске школе, а сада Месне заједнице, изграђено играчиште са два коша где су наши момци на школовању у Пожаревцу, Костолцу, Београду…на летњем распусту 1964. године први су играли активни баскет у Кучеву. Постепено, у скоро свим двориштима основних школа у селима општине Кучево постављени су савремени кошеви где се свакодневно играо баскет и по нека кошаркашка утакмица. Чувени су били седмојулски турнири у Раброву.

На иницијативу, пре свих, Аце Скобаља, браће Жике и Љубета Рајчића, Љубише Вучића Дока, Дарка Винкића, Данка Жикића и будућег првог председника клуба Стеве Илића, Маја 1979. године формира се Кошаркашки клуб „Кучево“. Такмичили су се у летњим регионалним лигама, прво у Тимочкој лиги са клубовима из Соко Бање, Бора, Кладова, Злота, Жагубице и Мајданпека, потом још две сезоне у Подунавској лиги са екипама из Пожаревца, Смедерева, Липа, Смедеревске Паланке, Свилајнца, Велике Плане…Као домаћини играли су на игралишту тада основне, сада Средње стручне Школе.

        Ван клуба, за више од пола века, баскет су играли много који су кошарку осећали као игру и рекреацију, понекад и нешто више.

Улични, летњи, ноћни турнири одигравани су до 2015. године. КК „Кучево“ био је обновљен је 2003. године када је основан КК „Петровић“ са школама кошарке и за мушке и за женске екипе.

У дворишту Средње стручне школе је 2015. године изграђен је вишенаменски спортски терен за рукомет, мали фудбал, одбојку, тенис и кошарку. Двадесетих година двадесетог века поред нове основне школе саграђена је савремена спортска хала, а иза ње и квалитетно кошаркашко игралиште на радост многих генерација рекреативаца.

Младе кошаркашице ОШ „Угрин Бранковић“ које тренира проф. Зоран Јанковић успешно представљају општину Кучево на окружним такмичењима; 2019. и 2022. године биле су убедљиво прве, а 2023. године у Бору на међуокружном такмичењу биле су треће у кошарци, а у баскету 3 на 3, друге. Међу њима се својим талентом издвојила Јелена Јанковић и заслужено добила позив у Омладинску репрезентацију Србије.

Loading