Празник који нико не слави (бар код нас) : Међународни дан мушкараца

Srecan_medunarodni_dan_muskaraca_za_dobar_dan-1
Facebook

Неке анкете су показале да је најчешћи одговор на питање да ли постоји Међународни дан мушкараца и када се обележава, да не постоји или да је 09. марта!? Зашто тада ? Па, као дан после женског празника!

Да ли постоји Међународни дан мушкараца ? Постоји. И обележава се 19. новембра. Википедија каже:

Међународни дан мушкараца је годишњи међународни догађај који се слави 19. новембра. Први пут обележен 1999. године на Тринидаду и Тобагу, овај дан је, с попратним збивањима, стекао потпору многих појединаца и удружења у Аустралији, на Карибима, у АзијиЕвропиАфрици и Уједињеним нацијама.[1][2]

Говорећи у име Унеска, директорка Жена и културе мира, Ингеборг Брајнес рекла је о Међународном дану мушкараца: То је изврсна идеја која ће допринети родној равнотежи. Додала је и да ће Унеско врло радо сарађивати с организаторима.Циљеви прославе Међународнога дана мушкараца укључују фокусирање на здравље мушкараца и дечака, побољшавање родних односа, промовисање родне равноправности, те истицање позитивних мушких узора.

То је прилика за наглашавање дискриминације према мушкарцима и дечацима те прославу њихових постигнућа и доприноса, посебно за њихове доприносе заједници, породици, браку и бризи за децу.

Међународни дан мушкараца слави се 19. новембра у преко 60 држава укључујући Тринидад и ТобагоЈамајкуАустралијуИндијуКинуСједињене Америчке ДржавеСингапурМалтуУједињено КраљевствоЈужну АфрикуМађарскуИрскуГануКанадуДанскуАустријуФранцускуЗимбабвеБоцвануПакистанГренадуАнтигву и БарбудуСвети Кристофор и НевисСвету ЛуцијуНорвешкуГренадуИталијуКајманска острва и Босну и Херцеговину.[

Loading