Почео Васкршњи (Велики, Часни) пост

vaskrsenje_stamatis_kostolac
Facebook

За вернике Српске православне цркве данас је почео Васкршњи или Велики, Часни пост, који ће трајати све до Васкрса, 16.априла

„Ко пости –душу гости“, кажу свети оци. Пост представља уздизање тела над духом, победу духовне стране над чулном . Верници дане поста проводе у молитви, праштању и покајању, како би се припремили за Свету тајну причешћа.

Према календару СПЦ , уз једнодневне постове постоје и четири вишедневна, и сем Часног то су  Божићни, Апостолски (Петровски) и Богородични (Великогоспојински пост)

Васкршњи или Часни  пост добио је име према Часном крсту на коме је страдао Исус Христос и установљен је према узору на нашег Спаситеља који је након крштења у реци Јордан отишао у пустињу и тамо постио 40 дана и ноћи и савладао сва искушења које је пред њега поставио нечастиви.

Датум почетка Часног поста зависи од датума празновања највећег хришћанског празника Васкрса, који православни верници увек славе у недељу пуног месеца после пролећне равнодневнице.

Прва недеља поста зове се Чиста или Недеља православља, док се до Васкрса, уз посебна правила смењују- Пачиста, Крстопоклона, Средопусна, Глувна, Цветна и Страсна или Страдална недеља.

Постоје правила поста за сваки дан, али начин пошћења сваког појединачног хришћанина оставља се расуђивању његовом духовном оцу – свештенику, који у одређеним случајевима ( старост, болест, код деце, трудница…) може да ублажи пост, а све на корист и спасење душа њихових

Loading