Сутра су БЕЛЕ ПОКЛАДЕ

IMG_3110
Facebook

Српска православна црква сутра (26. фебруара) обележава БЕЛЕ ПОКЛАДЕ. Овај празник је увек последњег дана пред почетак Васкршњег поста.

Покладе су дан за праштање и весеље. Сматрало се да у период великог поста треба ући без греха. У домаћинствима се традиционално припрема богата трпеза, нарочито бели мрс по коме је овај празник добио име.

Беле покладе  се одржавају у Сиропусној недељи, а назив су добиле по белој храни која се тог дана служи на трпези : једе бела храна, сир, јаја и млечни производи.

Беле покладе су празник, и тог дана се сви међусобно друже и чашћавају. Весеље траје до поноћи, а у поноћ наступа пост.

У неким крајевима Србије и данас се задржао обичај маскирања током поклада. Младићи и девојке под  маскама и уз много граје иду од куће до куће и збијају разне пошалице на опште весеље укућана и свих присутних. Након тога, домаћин треба да их части јелом, пићем или неком другом ситницом.

У нашем крају маскирање је било познато под називом „Чиче“ али момци су се више трудили да пољубе неку девојку но што их је занимало да их неко части јелом!?

Дан после Белих поклада, за православне вернике почиње прва недеља поста.

Прва недеља поста зове се Чиста, док се до Васкрса, уз посебна правила, смењују – Пречиста, Крстопоклона, Средопосна, Глува, Цветна и Страсна или Страдална недеља.

Loading