Како се припремити за Велики (Часни, Васкршњи пост)

IMG_0156
Facebook

Велики (Васкршњи) пост  ове године почиње 27. фебруара – и траје до 15. априла. Шта требамо знати о  три недеље пре почетка Великог Поста у току којих се постепено припремамо за Велики пост?

  • Прве седмице, 👉 седмице блуднога сина, имамо разрешење на сва јестива, чак и средом и петком (06.02. -12.02).
  • Друге седмице, 👉 месопусне седмице, мрсимо свим данима осим среде и петка када држимо пост „на води“. На крају ове друге недеље падају тзв. Месне покладе када престајемо да једемо месо и не употребљавамо га више све до Васкрса (13.02.-19.02). Назива се и трапава седмица ( Трапаве седмице су периоди у које Црква разрешава употребу свих врста хране, чак и средом и петком. На тај начин се изражава празнични карактер ових периода који обавезно следе великим празницима)
  • Трећа седмицa, 👉 сиропусна недеља, је исто тако припремног карактера и у те дане забрањено је једење меса. У току целе ове недеље можемо да једемо рибу, бели мрс и јаја и на дан уочи почетка Великог поста имамо Беле покладе(20.02.-26.02.).

Поред Црквом одређених посних правила, начин пошћења сваког појединачног хришћанина оставља се расуђивању његовом духовном оцу – свештенику који у одређеним случајевима (старост, болест, код деце, трудница…) може да снисходи и ублажи пост духовним чедима, а све на корист и спасење душа њихових.

Loading