Вучић : не постоји ни један разлог да будемо задовољни оним што нам је понуђено од стране велике петорке

DSC09265
Facebook

Поводом споразума који је понуђен Србији за решавање питања Косова и Метохије, председник Вучић се синоћ обратио јавности.„Сви смо видели прву верзију француско-немачког плана, али се плашим да нико није желео да говори о контексту и оном са чиме се Србија суочава“, рекао је. Потом је нагласио да не постоји ниједан разлог да Београд буде задовољан понуђеним.

Промењене су геополитичке околности. Велика је нервоза. Европа је дефакто у рату. Нема толеранције и искакања у било ком смислу и желе да у свом дворишту, а Западни Балкан је њихово двориште, буде све онако како желе и они траже хитно решење“, рекао је Вучић и додао да је после избијања украјинско-руског сукоба дошло је до проблема за Србију и допринело ситуацији да се изађе са овако оштрим приступом и дозом хитности од стране европских званичника.Председник је навео да су представници „велике петорке“ који су му предочили план јасно рекли да би Србија одбијањем могла да се суочи са прекидом евроинтеграција и повлачењем инвеститора из наше земље.„Прикривена је чињеница да постоји обавеза да се не противимо уласку тзв. Косова у УН. Оне државе чланице ЕУ које нису признале тзв. Косово убеђене су да подрже план тиме да се нигде у документу не помиње експлицитно признање тзв. Косова. Они су то све прихватили и тиме је тај план дефакто постао нови преговарачки оквир за Републику Србију“, казао је он.

Председник наводи да му је у другој реченици „велике петорке“ саопштено да „морате да прихватите овај план, а ако не прихватите нови преговарачки оквир за пут ка Европи“ суочићете се: Под један – са прекидом европских интеграција. Под два – са заустављањем и повлачењем инвестиција. Под три – Са свеобухватним мерама у економском и политичком смислу које ће нанети велику штету Републици Србији.“

Он каже да је то касније поновљено више пута у току разговора и да је сваког пута на то „оштро реаговао“.

„Мој је посао био да бринем о држави и да ми не бисте говорили да сам прихватио или да је Србија прихватила нешто што није. Немојте да бринете. Јасно сам рекао, сви знате о чему говорим, шта је за Србију неприхватљиво“, казао је Вучић, а на свом порталу преноси Политика.

извор: ПОЛИТИКА

Loading