Ово нисте знали – одакле потиче сујеверје да „хлеб не ваља окретати наопачке“

hleb-1-750x430
Facebook

Да ће вам се догодити разне непријатности ( израсти брадавице на рукама, изгубити паре итд итд) ако је хлеб окренут наопачке, можете чути на Балкану али и широм Западне Европе, поготову у Француској. Одакле потиче ово сујеберје?

Највероватније је да ово веровање потиче из средњег века. Тада су на трговима, рано ујутру, када је највише људи било на улици, извршавана погубљења. Циљ је био да што више људи види како пролазе они који прекрше закон.

Џелату је “радно време” било рано ујутру и, како је био много заузет, није могао да стигне да купи своју векну багета. Пекар, не желећи да се замера крвнику, окретао је хлеб наопако и тако означавао да је резервисан за џелата.

После погубљења, крвник би ушао у пекару, узео наопако окренуту векну хлеба, без разговора са било ким, и изашао из радње. У ствари, крвник је имао право да уђе у било коју радњу и узме све што је могао да држи у једној руци. И нико се никада није препирао с њим. Зато се верује да хлеб окренут наопако означава позивање крвника у дом или повезивање са злом, па и самим ђаволом.

ИЗВОР:https://24sedam.rs

Loading