Неочишћени снег са крова аутомобила може коштати до 10.000 динара

img_0420
Facebook

Хладно време доноси још једну главобољу возачима – казне за неочишћени снег са возила и залеђене прозоре на аутомобилима који су се укључили у саобраћај су од 3.000 до 10. 000 динара!

Наиме, из Агенције за безбедност саобраћаја поручују да возила која се у саобраћај укључе са неочишћеним стаклима или нагомиланим снегом на крову, али и са неочишћеним светлима, ретровизорима, регистарским таблицама или сензорима, не само да представљају опасност по безбедност у саобраћају, већ је то и прекршај. 

Неочишћено стакло смањује прегледност током вожње, а најугроженији у том случају су пешаци, јер их је на тај начин тешко уочити. Неочишћен снег са кровова аутомобила се услед кочења може сручити на ветробранско стакло и у потпуности заклонити преглед возача, што може изазвати паничну реакцију, а самим тим и саобраћајну незгоду. Поред тога, снег се из разних разлога може разлетети и пасти на друга возила те изазвати реакције које би могле завршити саобраћајном незгодом. Зато је препорука да се из куће изађе пар минута раније и возило очисти од снега док се мотор загрева – поручују из Агенције и наглашавају да казна прописана Законом о безбедности саобраћаја на путевима за ову врсту прекршаја износи од 3.000 до 10.000 динара.

Зимске гуме су обавезне  од 1. новембра до 1. априла, уколико је на коловозу снег, лед или поледица, с тимшто „шара“ мора бити минимално 4 мм. У истом периоду  изван насељених места, обавезно је  (у пртљажнику) имати ланце

извор:паланкданас

Loading