ЗАВРШЕНО ПРВО ПОЛУГОДИШТЕ

ucionica-skola
Facebook

За ученике основних и средњих школа у централној Србији данас се заврашава прво полугодиште школске 2022./2023. године и почиње зимски распут.

Први наставни дан, односно друго полугодиште, за ученике основних школа почиње 23. јануара 2023. године, док за ученике средњих школа почиње 16. јануара 2023. године.

У Војводини распуст је је почео раније. Друго полугодиште за ученике основних школа у Покрајини почиње, 16. јануара, а за ученике средњих школа 9. јануара 2023. године.

Министар просвете Бранко Ружић пожелео је данас свим ученицима и запосленима у основним и средњим школама успешан завршетак првог полугодишта.

„Драги ученици, желим вам да уживате у распусту и новогодишњим и божићним празницима. Слободно време искористите за дружење, али за и за припрему за друго полугодиште“, рекао је Ружић, а наведено је и саопштењу Министарства просвете . Прво полугодиште за ученике основних и средњих школа завршава се данас и почиње зимски распуст. Први наставни дан, односно друго полугодиште, за ученике основних школа почиње 23. јануара 2023. године, док за ученике средњих школа почиње 16. јануара 2023. године Kако наводе из министартва у АП Војводина је распуст у току. Први радни дан за ученике основних школа у АП Војводина је понедељак, 16. јануар, а за ученике средњих школа 9. јануар 2023. године.

Подсетимо, распуст ће за ђаке основце из покрајине трајати до 13. јануара, а на наставу ће се вратити у понедељак, 16. јануара, док ће средњошколци имати нешто краћи распуст, па се у школске клупе враћају већ 9. јануара.

За ученике ван подручја Војводине калнедар је потпуно другачији. Зимски распуст за њих почиње у понедељак, 2. јануара. За основце се распуст завршава у петак, 20. јануара, а за средњошколце у петак, 13. јануара.

Ученицима основних школа друго полугодиште почиње 23. јануара, а средњошколцима 16. јануара.

Председница Уније синдиката просветних радника, Јасна Јанковић за Телеграф.рс каже да ова разлика у датумима између ђака у Војводини и ђака у остатку Србије, покушава да се исправи годинама, али да се то никада није догодило. Она наводи да нема смисла да у истој држави ђаци одлазе на одмор у различитим терминима.

– То је потпуно неприхватљиво. Једино објашњење је да одлазе раније на распуст због католичког Божића. То нема смисла, јер деца која славе католички Божић имају право да га прославе и у току школске године. Највећи проблем је када родитељи и ђаци из Војводине преко распуста оду у други део Србије, па се не поклапају са њима – каже она.

Ђаке широм Србије средином фебруара чека још један предах због Дана државности који се обележава 15. и 16. тог месеца. С обзиром на то да овај празник пада у среду и четвртак, у школским календарима је предложено да петак, 17. фебруар такође буде нерадан дан, па школарце чека продужени викенд.

У војвођанском школском календару овај предах назван је Сретењски распуст.

У већини школа широм Србије наставничка већа заказана су за следећу недељу, па је овај период ударан када је у питању закључивање оцена.

Loading