Римокатолици ( и многе православне цркве) вечерас славе Бадње вече

cookies-g887cc8fff_1920-990x591
Facebook

Римокатоличка црква и све цркве западног обреда ( протестантске, али и многобројне православне ) вечерас славе Бадње вече, најављујући сутрашњи Божић, празник рођења Исуса Христа. У 20.05 на Првом програму РТС-а пренос Божићне посланице београдског надбискупа Ладислава Немета, а од 21 сат на Другом програму пренос Поноћне мисе из Катедрале Узнесења Блажене Дјевице Марије у Београду.

Бадњи дан, прави породични празник, проводи се у припремама за Поноћну мису. Пре одласка у цркву, уз мноштво различитих обичаја, породица се окупља за празничним столом.

У католичким крајевима вечера је обично посна, многи чак не једу ништа до вечере. Долазе честитари који, као пастири, најављују долазак Божића, потом се одлази у цркву.

Католички верници долазе на поклон јаслама Богомладенца које се, традиционално, постављају у свим храмовима, подсећајући на поклоњење три мудраца са Истока који су, према предању, стигли у Витлејем пратећи 40 дана најсјајнију звезду која се зауставила тачно изнад пећине Рођења.

У кућама се поставља венац-адвент, исплетен од сламе и борових гранчица, са четири црвене свеће које се пале једна по једна, сваке недеље уочи Божића.

Традиционално, у току вечери стиже и деда Мраз, који оставља поклоне испод украшених јелки.

Вечерас ће се обележити Бадње вече, обичаји налажу уз одлазак на Поноћну мису, док ће Божић такође бити дочекан мисом.

У изјави за наш портал жупник Цркве Рођења Ивана Крситеља у Смедереву,  Антон Пернат пожелео је благословљен Божић свим католицима и људима добре воље са надом  да се сви заједно спасимо уз ону јеванђелску :  Христос се роди да спаси нас грешнике од којих сам први ја!

Loading