У четвртак последњи овогодишњи БиблиоСалон-гост: Дејан Ристић

последњи БиблиоСалон у 2022. години
Facebook

Последњи БиблиоСалон у 2022. години одржаће се у четвртак, 08. децембра, са почетком у 18,00 часова.Гост је Дејан Ристић, историчар, преводилац, сценариста и један од водећих стручњака у области интегралне заштите и управљања културним наслеђем.

Аутор је више десетина научних радова и књига и добитник многих значајних признања у области културе и образовања.
Обављао је дужност управника Народне библиотеке Србије, када је посебну пажњу посветио заштити и обнављању националног фонда, стручном раду, издавачкој делатности и унапређењу међународне библиотечке сарадње. Успоставио модел националне библиотеке као мултифункционалне установе културе.
Координирао активностима на изради номинационих досијеа за унос славе, телеграма којим је Аустроугарска објавила рат Србији 1914. године и стећака на Унескове листе светске културне баштине.
Тренутно обавља дужност директора Музеја жртава геноцида, који интензивно ради на очувању спомен-обележја, али и културе сећања.
Ово су само неке појединости из богате биографије нашег госта.
Овога пута Дејан Ристић код нас долази као историчар и аутор збирки историјских есеја који се баве осветљавањем догађаја и личности који, без обзира на то да ли имају своје упориште у стварности и историјским чињеницама или у миту и предању, имају важну улогу у формирању нашег схватања историје.
„Како спознати, разумети, објаснити и вредновати многовековну историју српског народа без једног Обилића, Косанчића, Југ Богдана и браће Југовића, Милана Топлице, Срђе Злопоглеђе или, пак, Мајке Југовића, Косовке девојке, Виле Равијојла и многих других архетипских ликова наше разнородне и пребогате народне епике, традиције, митологије и легенди?” (из предговора аутора књизи „Нестварни”)
Исто се односи и на схватање и разумевање догађаја и прича које су неизоставни део нашег националног идентитета.
О схватању историје, улози мита, легенди и предања, значају неисторијских личности, али и епских биографија историјских личности – у четвртак 8. 12. у 18 часова у БиблиоСалону!
Разговор води: Јована Дишић.

Loading