Појачана контрола саобраћаја , посебно у зонама пешачких прелаза

IMG_0592
Facebook

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе саобраћајне полиције ће у наредном периоду континуирано спроводити мере појачане контроле саобраћаја које ће првенствено бити усмерене на контролу брзине у зонама пешачких прелаза, контролу поштовања обавеза возача према пешацима, као и поштовања саобраћајних прописа од стране пешака.

Претходних дана у Републици Србији се догодио већи број тешких саобраћајних незгода у којима су страдали пешаци приликом преласка коловоза на обележеном пешачком прелазу. У овим незгодама један пешак је смртно страдао, а више њих, међу којима и двоје деце, задобило је телесне повреде.

Од почетка ове године, у саобраћајним незгодама погинуло је 97 пешака, од којих су 54 погинула у саобраћајним незгодама које су се догодиле у ноћним условима.

С обзиром да је период године када је трајање обданице знатно краће, честа је појава магле и смањена видљивост, МУП апелује на возаче да када се приближавају обележеном пешачком прелазу управљају возилом са нарочитом опрезношћу, прилагоде брзину тако да могу да зауставе возило и безбедно пропусте пешаке који су ступили или имају намеру да ступе на пешачки прелаз.

Такође, упозоравамо и пешаке на њихову обавезу да се пре ступања на коловоз претходно увере да могу да пређу улицу на безбедан начин, тако да не угрожавају безбедност саобраћаја, као и на обавезу да приликом кретања коловозом ван насеља ноћу и у условима смањене видљивости морају бити осветљени или означени рефлектујућом материјом.

Loading