5.октобар, 22. године касније

w_99325379
Facebook

Данас се навршавају 22 године од великих демонстрација у Београду којима је 5. октобра 2000. окончана владавина Слободана Милошевића. Демонстрације у Београду избиле су пошто је Милошевић одбио да призна резултате избора за председника СР Југославије.

На изборима 24. септембра 2000. Милошевић је изгубио од кандидата ДОС-а и лидера Демократске странке Србије (ДСС) Војислава Коштунице.

Демонстранти су на плато испред тадашње савезне скупштине, а данас Дома народне скупштине Србије, стигли из читаве Србије у колонама аутомобила, аутобуса и камиона дугачким десетине километара, пробијајући булдожерима полицијске блокаде на путевима.

Већ у преподневним сатима полиција је употребила сузавац како би спречила демонстранте да уђу у скупштину, али зграда савезне скупштине је демолирана и делом запаљена, као и зграда РТС-а у Таковској улици.

Полиција је убрзо престала да пружа отпор, а на улица је било нереда.

У вечерњим сатима 5. октобра 2000. грађанима се са терасе скупштине Београда обратио нови председник СРЈ Војислав Коштуница, а наредног дана, 6. октобра, Милошевић је признао изборни пораз и честитао му.

У демонстрацијама је погинула Јасмина Јовановић из Милошевца код Велике Плане, која је пала под точкове камиона, а повређено је 65 људи.

ДОС је недуго по преузимању власти практично престао да постоји,

Војислав Коштуница који је као кандидат ДОС-а изабран за председника СРЈ,повукао се из политике, а премијер Зоран Ђинђић убијен је 12. марта 2003. године испред зграде владе Србије.

Слободан Милошевић умро је 2006. године у притворској једници хашког трибунала.

извор:политика

Loading