Почео попис становништва у Србији

popis-stanovni-tva
Facebook

У Србији је јутрос у 8 часова почео попис становништва, изјавила је за Танјуг начелница Одељења за попис становништва Републицког завода за статистику Љиљана Ђорђевић. Према њеним речима, око 15.000 пописивача је на терену. Пописивачи ће ићи од врата до врата, методом интервјуа да од грађана прикупљају пописне податке.

Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић рекао је раније да ће попис трајати наредних месец дана и послао поруку пописивачима, који су били на петодневној обуци, да имају позитиван приступ према грађанима и да љубазно одговоре на њихова питања.

Грађани ће одговарати на 69 питања, а попис траје око 30 минута.

Пописивачи ће носити идентификациону картицу са фотографијом, именом и презименом и дужни су да је покажу грађанима ако затраже.

Ковачевић је на конференцији за медије рекао да ће најбољи пописивачи бити ангажовани у њиховим центрима, као и да ће имати прилику да учествују у другом по масовности истраживању, у попису пољопривреде следеће године.

„Попис се спроводи да бисмо добили прецизне податке о етничким, економским, образовним, миграционим и другим облежјима становништва, који су неопходни за добијање поуздане слике тренутног стања, за пројекције будућих кретања, а нарочито за реално сагледавање последица исељавања у иностранство у последњих 11 година“, рекао је Ковачевић.

Он је нагласио да је изузетно важно да сви учествују у попису и заједно допринесу његовој успешној реализацији.

ИЗВОР И ФОТО : РТВ

Loading