Ове године жене иду у пензију са 63 године и четири месеца

rf-pio-penzioni-fond
Facebook

Директор Сектора за остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања у Фонду ПИО Владимир Станковић рекао је данас да ће се услови за остваривање старосне пензије за мушкарце и жене у смислу година живота изједначити 2032. године и да не би требало да се мењају у наредном дужем периоду.

„Правила о условима за остваривање старосне пензије постављена су 2014. године и подразумевају да, у односу на то које календарске године осигураник иде у пензију, испуњава одређене услове, тако да је предвиђено да ове године мушкарци морају да имају 65 година живота и 15 година стажа, док је за жене 2022. године то 63 године и четири месеца живота и најмање 15 година стажа“, изјавио је Станковић за Танјуг.

Нагласио је да ће се сваке следеће године за жене старосна граница повећавати за по два месеца.

„Услови за одлазак у старосну пензију изједначиће се за мушкарце и жене 2032. године, када ће и једни и други морати да имају 65 година живота и најмање 15 година стажа“, прецизирао је Станковић.

Он је навео да се приликом утврђивања старосне границе за одлазак у пензију узима у обзир више чињеница.

„Једна је животни век, затим услови рада, послови који се обављају, економска снага државе, да могу да се рефинансирају пензије. Економска ситуација у Србији је добра, што се тиче животног века грађана и услова рада на радним местима, реално је да се старосна граница не повећа у дужем периоду“, проценио је Станковић.

На питање о праву на остваривање пензија за људе у дијаспори, одговорио је да се, према уговорима које Србија има са тридесетак земаља, стаж остварен у Србији и у иностранству сабирају и да се пензија може остварити у Србији или у страној држави у којој осигураник живи.

„Само треба на време обезбедити потврду о стажу у иностранству како се не би губило време када се буде одлучивало о праву на остваривању пензије“, напоменуо је Станковић и додао како се на сличан начин остварују права осигураника из бивших југословенских република.

извор топпрес

Loading