20. август – Светски дан комараца

Blue-and-Green-Creative-Illustration-World-Malaria-Day-Celebration-Instagram-Post-1024x1024
Facebook

ваке године, 20. август се обележава као Светски дан комараца како би се подигла свест о болестима које изазивају комарци. Светски дан комараца обележава датум када је Сир Роналд Рос, британски војни хирург који је  радио у Индији, доказао да комарци преносе маларију идентификацијом пигментираних паразита маларије код комараца који су се хранили зараженим пацијентом.

Светски дан комараца обележава дан када је сер Роналд Рос открио везу између женке комараца и маларије, што је променило ток медицинске историје.

Комарац је вероватно једини грабежљивац у људској историји који је напредовао кроз миленијуме, доносећи смрт и уништење кроз разне болести које се преносе векторима, посебно маларију.

Овогодишња тема Светског дана комараца је постизање циља нулте маларије и других болести код којих су комарци преносиоци. Према истраживању најсмртоноснијих животиња на свету, комарци су на врху листе.

Према најновијим статистикама, преко 435.000 људи сваке године умре од маларије. Сматра се да маларија погађа око 219 милиона људи широм света сваке године.

Маларија је присутна у више од 100 земаља. То је проблем који углавном погађа тропске локације широм света. Индија, као повољно место за размножавање многих врста комараца представља жариште за болести као што су жута грозница, денга, маларија.

Веома је важно повећати свест о узроцима маларије и начинима како је спречити, као и прикупити средства за истраживања лечења маларије.

izvor.zzj.org.rs

Loading