Пик корона таласа очекује се средином августа-могуће је да дневно буде и до 15.000 заражених

Korona-virus-COVID-19-web
Facebook

Иако смо мислили да смо корони видели леђа, судећи по пандемијским бројевима, вратила нам се на „мала врата“. Прогнозе појединих епидемиолога, да ћемо до краја недеље имати 6 хиљада заражених дневно, већ су премашене, а пик овог таласа очекује се средином августа, када бисмо могли имати од 10 до 15 хиљада заражених дневно, преноси на свом порталу РТВ.

Због повећаног броја путовања, болнице ће се сигурно попуњавати, упозоравају епидемиолози. Најугроженији су старији и хронични болесници са придруженим болестима.

„Званичан број заражених на дневном нивоу није веродостојан, он је само показатељ броја тестираних, а не и стварно инфицираних грађана, који је сигурно и шестоструко већи. Апелујем на старије да што пре приме четврту дозу, која спасава од респиратора“ наводи  проф. др Бранислав Тиодоровић.

Апели стижу и из Домова здравља, чије чекаонице се поново попуњавају широм Србије.

Др Милена Турубатовић из Дома здравља „Савски венац“ каже “Апел струке јесте да људи озбиљно схвате да треба примити вакцину. Вакцина вас неће заштитити од заражавања, али ће вас сигурно заштитити од тежих облика болести, као и од смрти“

Од стотину прегледаних дневно, 80-оро Новосађана се враћа кући са позитивним резултатом, а двоје дневно буде превезено у ковид болницу на Мишелуку. Погођене су све генерације.

Ненад Вукас главни техничар из Дома здравља „Нови Сад“ истиче “Јављају се и деца. На тестирању од 20 – 30 деце, које се дневно тестирају, имамо око десетак њих која су позитивна. На сву срећу, лакша је клиничка слика, али увек има појединачних случајева где иде према компликацијама“

Упркос повећању броја заражених, епидемиолози сматрају да нема разлога за увођењем рестриктивнијих мера и да је потребно усмерити пажњу на заштиту старије популације.

ИЗВОР РТВ

Loading