Dragoslav Kostić osuđen na 16,5 godina zatvora za ubistvo bivše supruge Slavice

Facebook

U ekspresnom procesu pred Višim sudom u Trstu Dragoslav Kostić (62) oglašen krivim za ubistvo bivše supruge iz Kučeva. Tužilaštvo tražilo maksimalnu kaznu od 30 godina. Porodici žrtve odšteta u iznosu od 200.000 evr

SAMO dan nakon početka suđenja, Dragoslav Kostić (62) iz Kučeva osuđen je pred Višim sudom u Trstu na 16 godina i šest meseci zatvora zbog ubistva bivše supruge Slavice Kostić (38), počinjenog u ovom italijanskom gradu u aprilu prošle godine. Pošto je reč o prvostepenoj presudi, i tužilac i optuženi imaju pravo da na nju ulože žalbu.

Izricanje kazne bilo je ekspresno, jer je suđenje za ovaj zločin počelo u sredu, 19. aprila. Prema italijanskom zakonu, maksimalna kazna za delo za koje se Kostić teretio – teško ubistvo, iznosi 30 godina robije. Međutim, zahvaljujući njegovom braniocu, dobio je skoro dvostruko manje.

Slavičina majka Milada Trujić razočarana je blagom kaznom.

– Malo je to za takav zločin. Nadam se da će ta kazna, posle žalbe tužioca i advokata kojeg smo mi angažovali, biti povećana – kaže Milada.

Za presudu joj je javio sin koji živi u Beču, a koji je zbog suđenja došao u Trst.

– Ja sam odmah znala da je Dragoslav ubica. Čim su mi unuci javili da Slavice nema, ja sam ga nazvala i pitala gde mi je ćerka. On mi je rekao da je nju neko sigurno prevario da sedne u kola, jer je dobrodušna. Kad sam počela njega da sumnjičim, taj zlotvor mi je prekinuo vezu – kaže Milada.

Osim zatvorske kazne, sud u Trstu obavezao je optuženog da na ime odštete, Slavičinoj deci iz prethodnog braka, Neveni (18) i Nikoli (22), isplati odštetu od 200.000 evra. Kao avans, on im je dao kuću u Trstu, vrednu 80.000 evra, koju je njihovoj majci najpre poklonio, a onda sudski povratio nekoliko nedelja pre ubistva.

 

Zločin za koji se teretio Kostić je počinio u noći između 24. i 25. aprila prošle godine, a motiv je bila ljubomora, jer nije mogao da prihvati da je njihov brak završen, iako su bili razdvojeni već nekoliko godina. Na početku suđenja pre dva dana, Dragoslav je rekao da nije došao u Italiju da ubije Slavicu.

– Jeste istina da sam otišao u kuću da je vidim – potvrdio je Kostić, priznajući da ga je savladala ljubomora kada je video senku čoveka koji je navodno pobegao kroz prozor sobe.

Sud je utvrdio da je Dragoslav reagovao ne samo podstaknut ljubomorom, već i gnevom zbog novca koji je mu je Slavica dugovala. Samo nekoliko dana pre ubistva njihov spor oko vlasništva stana u kom se i ubistvo dogodilo, završen je presudom, po kojoj je Slavica morala da mu plati sedam hiljada evra. Tužilac je tvrdio da je Kostić od početka, kada je pošao u Trst za Slavicom, nameravao da je kazni i da joj naudi. Dragoslav je imao ključeve od stana, napustio je Srbiju u isto vreme kao i Slavica, ne govoreći nikome o tom putu. Njega su uočile i kamere na putu ka Italiji, a na kraju je zapalio automobil kojim je prevezao Slavičino telo na deponiju.

SPALIO AUTOMOBIL NAKON zločina, Kostić se vratio u Kučevo, spalio auto u blizini Velikog Gradišta i u njega ubacio svoj pasoš. Međutim, pošto su dokazi ukazivali na njega, uhapšen je 22. maja prilikom dolaska u Italiju, i od tada se nalazi u pritvoru.

IZVOR – VEČERNJE NOVOSTI

Loading