Отворена изложба слика уметнице Теодоре Николић

294278346_5342493502463587_8929220784026759094_n
Facebook

У холу Центра за културу „Драган Кецман“ отворена је још једна изложба слика одабрана на јавном конкурсу Галерије савремене уметности. Ради се о уметници из Беграда, Теодори Николић.

О изложби: Серија слика на којима доминира људска фигура настала је као последица жеље за  истраживањем и реинтерпретацијом непресушне теме која је кроз читаву историју предмет уметничке обраде. Одабир овог мотива, као и технике уља на платну јесте својеврсна потреба за поновним окретањем, како природи слике, тако и природи нас самих. Услед доминације савремених технологија које су инкорпориране и у визуелну уметност, сликарство се као медиј том случају често може сматрати неиновативним и превазиђеним. Међутим, слика као конкретан предмет у себи садржи човекову потребу да преобликује неку материју и оживи је својом имагинацијом и умећем. Не тежећи да створи пуку копију реалности коју посматра, човек трансформише доживљени призор и у додиру са материјом боје, ствара до тада непостојећу, нову слику света око себе.

Истраживањем потенцијала технике као и могућности које пружа један исти мотив, отварају се поља за нова решења формалних проблема. Стога је серија слика на којима се понавља један исти модел, прилика да се дође до проналажења нових идеја наглашавањем различитих ликовних елемената.

Бележењем атмосфере тренутка и карактера протагониста, изражена је тежња за преношењем емоције и лепоте призора. Одабиром људи из мог окружења, постављен је акценат и на важности интеракције и људског контакта, који су данас на жалост, све више запостављени.

Теодора Николић рођена је у Београду 1996. године. Завршила је Школу за дизајн у Београду. На Факултету ликовних уметности је 2019. године завршила основне, а 2020. године и мастер студије сликарства у класи професора Бранка Раковића. Исте године уписала је и докторске уметничке студије сликарства на поменутом факултету, где тренутно ради у звању истраживача-приправника. Проглашена је за студента генерације Факултета ликовних уметности у Београду за школску 2019/20. годину. Члан је УЛУС-а од 2021. године. До сада је приредила пет самосталних изложби и учествовала на преко тридесет колективних изложби широм Србије.

 410 total views,  2 views today