ЛИКОВНА ИЗЛОЖБА ТЕОДОРЕ НИКОЛИЋ

292787367_5327819450597659_3840177429308102289_n
Facebook

У холу Центра за културу „Драган Кецман“ у уторак, 19. јула, са почетком у 20:00 часова , отвориће се  изложба слика уметнице Теодоре Николић.

О изложби: Серија слика на којима доминира људска фигура настала је као последица жеље за  истраживањем и реинтерпретацијом непресушне теме која је кроз читаву историју предмет уметничке обраде. Одабир овог мотива, као и технике уља на платну јесте својеврсна потреба за поновним окретањем, како природи слике, тако и природи нас самих. Услед доминације савремених технологија које су инкорпориране и у визуелну уметност, сликарство се као медиј том случају често може сматрати неиновативним и превазиђеним. Међутим, слика као конкретан предмет у себи садржи човекову потребу да преобликује неку материју и оживи је својом имагинацијом и умећем. Не тежећи да створи пуку копију реалности коју посматра, човек трансформише доживљени призор и у додиру са материјом боје, ствара до тада непостојећу, нову слику света око себе.

Истраживањем потенцијала технике као и могућности које пружа један исти мотив, отварају се поља за нова решења формалних проблема. Стога је серија слика на којима се понавља један исти модел, прилика да се дође до проналажења нових идеја наглашавањем различитих ликовних елемената.

Бележењем атмосфере тренутка и карактера протагониста, изражена је тежња за преношењем емоције и лепоте призора. Одабиром људи из мог окружења, постављен је акценат и на важности интеракције и људског контакта, који су данас на жалост, све више запостављени.

 354 total views,  2 views today