ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА ИЗЛОЖБИ „100 ЖЕНА – 100 МИНИЈАТУРА“

FVC_0692 (1)
Facebook
Национално удружење произвођача рукотворина Етно мрежа, у сарадњи са Националном алијансом за локални економски развој (НАЛЕД), позвало је данас занатска удружења, жене и младе у Србији и региону југоисточне Европе, који се баве старим техникама ручног рада, да своје умеће представе јавности у оквиру 9. регионалне жириране изложбе „100 жена – 100 минијатура“.

Позив је отворен још два месеца, а тема изложбе је „Чувари традиције“.

Сви заинтересовани до 15. септембра могу да пошаљу експонате у техникама веза и златовеза, нецања и хеклања, пустовања, ткања, керамике, као и минијатуре израђене комбинованим техникама. Сви аутори који пријаве учешће на изложби имају прилику да се афирмишу и добију признање струке и јавности за свој рад, али и вредне награде, наводи се у саопштењу НАЛЕД-а.

Позив је упућен и општинама, канцеларијама за локални развој, месним заједницама да информишу и анимирају ауторе да пријаве учешће, а локална заједница са највећим бројем експоната добија специјално признање дипломатског жирија.

Супруга канадског амбасадора и дипломатска покровитељка изложбе минијатура, Валери Лејн нагласила је значај ове манифестације која слави културно наслеђе и креативно предузетништво жена и младих.

„Појединачно, ови комади представљају израз креативности аутора, иза којих стоје десетине сати посвећености и вредног рада. Сваки експонат садржи вековима старе, традиционалне мотиве и технике, осавремењене од стране нове генерације, уз подршку локалних заједница и занатских удружења које окупља Етно мрежа“, казала је Лејн.

Изложба „100 жена – 100 минијатура“ је јединствена манифестација која поставља високе стандарде у техникама за израду рукотворина са циљем активног очувања традиционалног наслеђа Србије. Организује се по угледу на жириране изложбе у иностранству, а циљ је мотивација жена и младих који се баве производњом рукотворина.

Бета

Loading