Coca-Cola HBC Srbija, општина Кучево и Секопак покренули пројекат подстицања рециклаже

Reciklaza Kucevo
Facebook

Становници општине Кучево захваљујући пројекту “Хоћемо нову шансу – рециклирај“ од недавно имају прилику да допринесу рециклажи, тако што ће амбалажни отпад из својих домаћинстава правилно раздвојити и одложити на обележена места. У оквиру пројекта који су покенуле компаније Цоца-Цола ХБЦ Србија и Секопак, у сарадњи са општином Кучево, постављено је 30 контејнера и 20 кутија за одвајање ПЕТ пластике и алуминијумских лименки.
Називом пројекта “Хоћемо нову шансу – рециклирај” организатори шаљу поруку да отпад може да буде значајан ресурс, те да правилним одлагањем и рециклирањем дајемо шансу ПЕТ пластици и алуминијумским лименкама да  поново заврше на рафовима продавница. На овај начин, смањује се количина отпада на депонијама, штеде материјали неопходни за производњу амбалаже, чиме се даље штеде енергија, вода, као и други природни ресурси, који су нам данас веома важни.
„Општина Кучево је богата природним лепотама и другим знаменитостима од важности за развој туризма и рурални развој. Доласком компаније као што је Цоца-Цола ХБЦ и уз подршку Секопака, остварићемо дугогодишњу тежњу свих грађана да одговорно управљамо отпадом. Захвални смо што су ове две компаније препознале нашу општину, а ми ћемо се у даљем раду трудити да оправдамо њихово поверење и обезбедимо боље и квалитетније место за живот наших грађана“, рекао је Ненад Микић, заменик председника општине Кучево.
Контејнери за ПЕТ пластику и лименке постављени су широм општине Кучево, и то у селима Раброво, Каона, Шевичка Нересница, Нересница, Гложана, Дубока и Поповац.
„Као оператеру амбалажног отпада, важно нам је да грађани широм Србије створе еколошке навике и почну да одвајају амбалажни отпад у својим домаћинствима. Због тога је наше задовољство што смо заједно са партнерима направили овај пројекат, који има за циљ да заједничким снагама успоставимо добар систем за примарну селекцију амбалажног отпада и тиме очувамо природна богатства Кучева”, саопштила је Виолета Белановић Кокир, генерална директорка Секопака.
У оквиру пројекта спроводи се и едукација грађана о примарној селекцији, која је кључна како би систем функционисао.
„Отварањем пунионице газиране воде Роса Хомоље, Кучево и овај регион су постали још један дом наше компаније у Србији. Као и свуда где послујемо, заједно са локалном заједницом и партнерима желимо да допринесемо решењу важних изазова, а отпад је свакако један од њих. Кроз овај пројекат чинимо један корак, обезбеђујући грађанима неопходну инфраструктуру за селективно одлагање отпада, уз наду да ће чути нашу поруку и дати шансу рециклажи“, казала је Тиса Чаушевић, менаџерка за јавне и регулаторне послове у компанији Цоца-Цола ХБЦ Србија.
Поред пројекта „Хоћемо нову шансу – рециклирај“, компанија Цоца-Цола ХБЦ Србија заједно са компанијом Бамби, недавно је организовала волонтерску акцију у Кучеву, у оквиру које су волонтери очистили отпад у приобаљу реке Пек, поставили кућице за птице и офарбали ограду у дворишту основне школе.

Loading