Данас је Вазнесење Господње – Спасовдан

spasovdan-630x320
Facebook

Данас наша Св. Црква прославља празник Вазнесење Господа Исуса Христа – Спасовдан.

Пошто је распет на Крсту и сахрањен у гробници, након три дана Господ наш, Исус Христос васкрсе из мртвих и јави се својим ученицима, једанаесторици светих апостола. Са њима је провео 40. дана овде на земљи поучавајући их како да шире Његову веру и хришћанско учење. Када прође тих 40. дана, повео их је све са собом на Маслинску Гору и рекао им је: „Тако је писано, тако је требало бити, да Христос пострада и да устане из мртвих трећи дан и да се проповеда покајање у име Његово и опроштење грехова по свим народима, почевши од Јерусалима, а ви сте сведоци свему томе. Јер је Јован крстио водом, а ви ћете крштавати Духом Светим, не дуго после ових дана. И гле, ја ћу послати обећање Оца Својега на Вас, а Ви седите у граду Јерусалиму док се не обучете у Силу са висине““

Овим речима Он заврши разговор са њима, благосиља их и поче да се уздиже на небо, а њих остави да сачекају силазак Духа Светога. Апостоли су стајали и немо гледали за Њим, док није сасвим ишчезао. Утом им се обратише Анђели Божји са речима: „Што стојите и гледате? Како сте видели да Господ одлази на небо, тако ће Он опет доћи да суди живима и мртвима и онда царству Његовом неће бити краја“.

У знак сећања на овај догађај наша Црква слави СПАСОВДАН, тј. Дан Спаса нашег, Господа Исуса Христа.

Вазнесење је покретан празник, што значи да нема исти датум. Вазнесење је празник који зависи од Васкрса, увек је четрдесети дан по Васкрса и увек је у четвртак.

Манастир РукумијаМанастир СестрољинМанастир Доброводица и Манастир Раваница су  посвећени Спасовдану. Неким градовима је то крсна слава, нпр.

Београд, Бањалука, Источно Ново Сарајево, Невесиње, Чачак, Кучево. Храмови уКучеву, Нересници и Мишљеновцу су такође посвећени Вазнесењу Гопсодњем.

 362 total views,  2 views today