Вучић данас полаже заклетву за други председнички мандат

av def
Facebook

Председник Србије Александар Вучић положиће данас заклетву у Народној скупштини за други председнички мандат.

Посебна седница парламента заказана је за 11 сати. Председник Србије Александар Вучић захвалио је данас, пред полагање заклетве за други председнички мандат, на огромној подршци и поверењу. „Хвала на огромној подршци и поверењу!“, навео је Вучић је на instagram налогу buducnostsrbijeav.

Како се наводи, у 11.00 часова, биће одржана Једанаеста посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву, на којој ће председник Републике Србије Александар Вучић положити заклетву и ступити на дужност у другом мандату.

Председник Скупштине Ивица Дачић сазвао је седницу актуелног сазива парламента на основу члана 114. Устава Србије, на којој ће председник положити заклетву и обратити се посланицима и гостима.

Имајући у виду да нови сазив парламента још није конституисан јер изборне радње нису завршене, полагање заклетве биће пред актуелним сазивом Скупштине, што није сметња јер у Закону о председнику Републике експлицитно пише да ако Народна скупштина није у редовном заседању да ће се састати поново како би председник Републике положио заклетву.

На седници ће бити предочен извештај Републичке изборне комисије о резултатима гласања, а полагање заклетве означиће почетак Вучићевог новог петогодишњег мандата.

Текст заклетве наведен је у Уставу, а гласи:

„Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности“.

Заклетва коју председник полаже још један је гарант да је Косово и Метохија саставни део Србије и председник се експлцитно заклиње да ће чувати јужну покрајину као саставни део земље.

За први мандат, Вучић је заклетву положио на Уставу и Мирослављевом јеванђељу, најстаријој српској књизи.

Вучић је 3. априла победио у првом кругу редовних председнчких избора са 58,59 одсто укупних гласова изашлих бирача.

Први мандат је започео 31. маја 2017. године, када је свечано положио заклетву у Дому Народне скупштине.

ИЗВОР: РТВ

ФОТО : instagram налогу buducnostsrbijeav.

Loading