Вучић: Предстоји тешка зима – недостајаће хране, енергенти ће бити скупи, али струја не сме поскупети у Србији

2850355_a03-beta-milos-miskov_ls
Facebook

Зима која долази биће најтежа у свету у последњих 70 година, оно што је сигурно недостајаће много хране, енергената има довољно, али ће бити невероватно скупи, рекао је председник Србије Александар Вучић за ТВ Прва. Најаве су, каже Вучић, да ће 25 одсто људи на свету бити гладно на зиму, али у нашој земљи неће бити тих проблема. Поручио је и да струја сада не сме и неће поскупети у Србији јер, како каже, то поскупљење не би поднели ни грађани, а ни држава.Како је навео на ТВ Прва, уколико би струја поскупела за 30 одсто, то би значило инфлацију од 20 одсто.

„То је немогуће, то не могу људи да поднесу. Ако нам струја поскупи 30 одсто, имаћемо инфлацију 20 одсто, то не може ни држава да поднесе. Струја ће некада поскупети, мора, не можемо да је држимо као социјалну категорију, али не може сада“, истакао је Вучић.Када је реч о нафти и гасу, председник је пренео да нас очекују велики проблеми.Како каже, чекамо шести пакет санкција Русији.“Прексиноћ је нафта скочила на 111,5 долара по барелу. Када год се најаве нове санкције, тог секунда нафта оде у небеса, тако је и за гас“, каже председник.Указује на то да без гаса и нафте нема ничега, нема ништа и додаје да нема привреде јер нама 50 одсто гаса користи привреда.

„Љут сам на Недимовића због изјава о извозу“

Наводи и да је љут на министра пољопривреде Бранислава Недимовића због његових данашњих изјава око тога да се може извозити све.

„Ми смо се договорили да можемо да дамо за овај месец 8.000 тона уља, а они мисле да можемо сваког месеца. Па нас пита једна пријатељска земља да ли можемо, Бане каже можемо, а не можемо“, додаје. Истиче да он игра улогу лошег полицајца јер, како наглашава, неко мора да води рачуна. С обзиром на то да су најаве да ће 25 одсто људи на свету бити гладно на зиму, Вучић каже да у нашој земљи неће бити тих проблема. „Нећемо имати проблема, не смемо, али да ли ћемо имати три милиона, 3,4 или 3,6 тона приноса, видећемо“, каже.

„Живели бисмо десетоструко боље да смо увели санкције Русији“

Председник Србије наводи да бисмо живели десетоструко боље да смо увели санкције Русији. „Осамдесет дана смо издржали, а цена коју плаћамо је огромна“, рекао је Вучић гостујући на ТВ Прва. „Огромну штету трпимо сада и ни од кога не тражим ни хвала, било би лепо да је мало више био фер амбасадор Русије када је о томе говорио. Свеједно, не тражимо и не радимо то због њих него због себе, због поштеног односа према себи, својој земљи и поштовања међународног јавног права. И знамо шта су санкције и колико су нефер и непотребне“, рекао је Вучић. Трпимо страшно и много неувођењем санкција Русији и то хоћу да људи знају, поручио је председник. „Сада бих вам рекао, немам никаквих илузија – живели бисмо десетоструко боље само да смо то урадили. Нисмо то урадили зато што се понашамо као независна и самостална земља“, додао је Вучић.

„Неће имати хлеба 25 одсто светског тржишта“

Нагласио је да ће предстојећа зима у свету бити најтежа у последњих 70 година, али да нико не жели да чује други осим навијачки став.“Недостајаће много хране, има енергената, али захваљујући суманутој политици са свих страна или неће бити доступни или ће бити сумануто скупи“, рекао је Вучић.Истакао је да Европа неће моћи да издржи другу или трећу годину заредом да привреда буде у рецесији. Навео је и да 25 одсто светског тржишта неће имати хлеба.

Још размишљам о мандатару

Председник Србије Александар Вучић рекао је да још размишља о томе ко ће бити мандатар нове владе и истиче да све оно што се може чути да су „наредили Американци или Руси“ сигурно неће бити.

„Све то што чујете да ће да буде, унапред вам кажем да неће, јер неће да одлучују ни Американци, ни Руси, већ грађани Србије“, каже председник.

Истиче да је за њега важно да владу чине људи који ће да се боре за интересе своје земље, да нису неко ко ће да размишља само о својим личним интересима, већ неко ко ће да размишља о интересима земље, неко ко се неће додворавати људима сваки дан, већ неко ко ће им говорити истину.

Када је реч о другом мандату председника, Вучић истиче да заклетву мора да положи 31. маја и додаје да не зна да ли ће бити пред овим или новим сазивом Скупштине.

ИЗВОР: РТС

Loading