Нишлија дизајнирао „нове динаре“

Nove-novcanice
Facebook

Када је Петар Јовановић из Ниша, на „Редиту“, поставио свој предлог дизајна за новчанице динара, није ни слутио да ће ту слику делити хиљаде људи на друштвеним мрежама и пренети готово сви поратали у земљи.Када је Петар Јовановић из Ниша, на „Редиту“, поставио свој предлог дизајна за новчанице динара, није ни слутио да ће ту слику делити хиљаде људи на друштвеним мрежама и пренети готово сви поратали у земљи, наводи РТС на свом порталу.

„Очекивао сам добре реакције, али нисам очекивао да ће цела Србија да дели моје радове“, каже Петар.

Што се тиче тема на новчаницама, бирао је мотиве из српске историје јер мисли да она треба да буде представљена на најбољи могући начин.

„Покушао сам да направим нешто ново, што није још било код нас урађено, а то је пластични новац“, објашњава млади дизајнер.

Размишљао је и о томе да би можда било лепо повезати уметност и историју, па је тако дошао на идеју да на новчаници од 50 динара стави Таковски устанак – слику Паје Јовановића, једног највећих српских сликара.

Евентуални званични захтев да његови предлози буду узети у разматрање када се буду правиле нове новчанице мало ће сачекати, јер Петар прво жели да осмисли и уради и остале апоене.

Волео би, како каже, да макар буду размотрени његови предлози, јер су се очигледно допали људима, а њему би било задовољство да ради на таквом пројекту.

Од хобија до посла

Петар није само радио на дизајну нових новчаница, већ има и предлог за нове регистарске таблице.

„Ту су ми биле инспирација америчке таблице, где сваки град може да има неке ствоје мотиве на њима. Мислим да би људи били поносни да имају такве таблице на колима“, истиче Петар.

Све је радио из хобија, али признаје да је дошло до тога да ће му то можда постати и посао.

„Желео бих да се бавим тиме“, искрен је Петар, откривши и да су стигле неке понуде, али да му је, пре свега, драго што се људима толико допао његов рад.

извор и фото :РТС

Loading