Посао за будућност – ИТ преквалификације

koju-vrstu-racunara-izabrati-desktop-laptop-ili-tablet-1 (1)
Facebook

Канцеларија председнице Владе , у партнерству са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Kанцеларијом за информационе технологије и електронску управу и Програмом Уједињених нација за развој (УНДП), позива запослене и незапослене граћане/граћанке из читаве Србије да се пријаве за програм преквалификација за ИТ.

Програм обуке осмишљен је са циљем да брзо допринесе понуди талената на тржишту рада. Програм спроводи Национална служба за запошљавање под покровитељством Владе Републике Србије.

Потенцијални кандидати ће полагати тест ИТ способности и потенцијала за рад у ИТ-у, на основу ког ће бити рангирани. Циљ програма је да обучи људе који одговарају потребама индустрије, које ће бити утврђене на основу анкетирања компанија.

Програм је врло исплатив, јер ће новозапослени програмер кроз порезе вратити износ уложен у обуке за око 6 месеци. Просечна почетна плата запослених из прве пилот фазе је око 45.000 динараСа више од 30% запослених на позицијама програмера из прве пилот фазе преквалификација, инвестиција се враћа држави кроз порезе и доприносе за мање од годину дана, док је целокупан ефекат на економију Србије много већи.

Претходни пилот програм је урађен у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП). Пројекат се састоји од две фазе – у првој пилот фази је учествовало 100 полазника и 4 организатора обука. У другој фази учествује још 700 полазника, чије су обуке завршене током лета 2018. године.

извор:srbija.gov.rs/

 

Loading