Опрез за 1.мај – три пута више погинулих у саобраћајкама него других дана

Nedelja-bezbednosti-na-putevima_3
Facebook

Пред нама су првомајски празници који за многе значе одлазак у природу (свако место има своја омиљена излетишта) са пријатељима и рођацима, млађи често и преспавају ту уз много гурманских посластица и …алкохола. На жалост, према подацима  Агенције за безбедност саобраћаја 1. маја погине три пута више људи него другим данима…

“За два дана прошле године страдало је деветоро људи страдало, током првомајских празника, а у саобраћајним незгодама је три пута више оних који су у алкохолисаном стању од годишњег просека”, рекао је директор Агенције Пешић и додаје да је прошле године у контролама полиције огроман број ухваћен у прекршају, и да је много оних који су учествовало незгодама било у алкохолисаном стању.

Полиција ће, подсећа, до 3. маја бити на путевима и све снаге су ангажоване око свих већих излетишта како би се спровеле контроле.

“И то је добро, јер ће свако ко седне за волан, бити контролисан и проверен. Морамо да учимо младе да не седају за волан ако су конзумирали алкохол, и да увек у друштву направе организацију да неко од њих не пије, или да се организују на други начин да се превезу”, рекао је Пешић.

Он је посебно указао да алкохол продужава пут реаговања, да тада координација покрета није добра, добија се лажно самопоуздање, а док трезан возач опажа и периферним видом, видно поље се код возача под дејством алкохола сужава, па он види само испред себе.

Додаје да се са алкохолом појачава жеља за небезбедним понашањем, па су возачи спремни да претичу “преко пуне линије”, да прекораче брзину, да не користе појас…

“Никако се не ’мешају’ волан и алкохол, јер тиме угрожавамо себе и све учеснике у саобраћају”, поручио је Пешић.

Он је, међутим, указао и да је у саобраћајним незгодама, под утицајем алкохола, иако се обично мисли да страдају млади, 80 одсто погинулих који су били под дејством алкохола, старије од 55 година.

“Старији су они који седају за волан, а да су попили. То је та компензација ризика, па кажу ’ја сам искусан, прешао сам толико километара, могу да себи дам за право да попијем и да возим’, а то је лоша порука младима и деци”, рекао је Пешић и додао да су истраживања са младима показала да је највећи број њих вожен у возилу којим су управљали родитељи, деда,ујак.. који је био на некој прослави, на којој је пио.

За претходне ускршње празнике, за четири дана на путевима у Србији је погинуло шесторо људи, а Пешић каже да је четворо људи страдало у путничким аутомобилима, док је живот изгубио један пешак и један бициклиста.

Додаје да је у саобраћајној незгоди у Сомбору у аутомобилу било четворо људи, од којих је троје који су везали појас прошли са лаким повредама, док је момак који није користио појас страдао на лицу места.

“Током празника, страдао је пешак и бициклиста. Забрињава да је пешак страдао на пешачком прелазу у Миријеву, где он има предност, где не може возач да га не очекује и то је неприхватљиво. Бициклиста је погинуо у Пландишту, у дневним условима, а истрага ће утврдити где је проблем, али сигурно да има пропуста и на страни возача, јер је немогуће да не види бицикл у дневним условима”, рекао је Пешић.

извор: паланкаданас

Loading