Основе школе на територији Кучева заједнички у реализацији пројекта „Наш зелени свет“

20220414_095937
Facebook

Еколошки пројекат „Озелени све(с)т “ реализован прошле године у вртићу „Лане,“ изазвао је велико инетересовање и неподељену пажњу не само на националном нивоу већ и у региону а и шире ( спроводен  је  у оквиру пројекта “Зелени инкубатор”,  Младих истраживача Србије, Београдске отворене школе и Инжењера заштите животне средине, уз финансијску подршку Европске Уније и локалне самоуправе општине Кучево). Због тога су представници Удружења грађана „Зелена оаза“ Кучево  решили да наставе са оваквим активностима и да у њих укључе све основне школе са територије општине Кучево.

У ту сврху јуче је у кабинету председника општине Кучево одржан састанак коме су присуствовали директори основних школа из Кучева, Раденко Јовичић, Раброва, Владимир Теодосијевић, Турије , Јелена Живановић, саветница председника општине за образовање Виолета Велимировић, директорка ПУ „Лане“ Биљана Кецман и председница УГ “ „Зелена оаза“ Кучево Марија Рајчић.

Рајчићева је присутнима представила  пројекат „Наш зелени свет“ као део шире пројектне линије „Активна заједница“ који се током ове године треба да реализује у свим основним школама на територији наше општине: ОШ „Угрин Бранковић“Кучево, ОШ „Милутин Миланковић“ Раброво, ОШ „Вељко Дугошевић“ Турија и ОШ „Слободан Јовић“ Волуја. Пројекат ће се реализовати уз финансијску подршку Траг Фондације  и подршку општине Кучево у 2022. години проширује прошлогодишњи пројекат из ПУ Лане у Кучеву, на све основне школе које имају своје кухиње на територији општине Кучево. Тако да ће  се у свим матичним школама, али и њиховим подручним одељењима, поставити собни и дворишни компостери, уредити мини леје и поставити мини пластеници.

 Биљана Кецман, директорка ПУ „Лане“ представила је директорима школа  пример добре праксе који је Предшколска установа „Лане“ имала са Удружењем грађан “ Зелена оаза“ Кучево. Договорено је да се уз финансијску подршку општине Кучево у вртићу у потпуности заврши али и надогради прошлогодишњи пројекат.
Циљ пројекта “ Наш зелени свет“ је  да наши најмлађи науче и стекну навике да отпад одвајају и сортирају на месту настанка“, рекла је Марија Рајчић председница Удружења грађана „Зеалена оаза“. „Жеља нам је да се у пројекат укључи шира друштвена заједница.“
Сам пројекат је у складу са Стратегијом заштите животне средине општине Кучево која има за циљ да смањи запремину отпада који стиже на главну депонију у Кучеву како би се обезедила могућност да се становници свих села општине Кучево прикључе на систем одвожења смећа од стране ЈКП.

Loading