Појачана контрола саобраћаја усмерена на коришћење сигурносног појаса и начина превожења деце у возилима

IMG_1876
Facebook

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе саобраћајне полиције, у периоду од данас до краја недеље спровешће акцију појачане контроле саобраћаја која ће бити усмерена на коришћење сигурносног појаса и начина превожења деце у возилима.

Ова акција спровешће се у 30 европских држава које су чланице организације ROADPOL (Мрежа саобраћајних полиција Европе).

Саобраћајна полиција ће предузимати мере према свим лицима која за време вожње у моторним возилима не буду  користила сигурносне појасеве на начин који је предвидео произвођач возила, како на предњим, тако и на задњим седиштима, као и према свим возачима који децу буду превозили на непрописан начин.

У току прошле године 67 погинулих возача и 40 погинулих путника у путничким возилима нису користили сигурносни појас у тренутку саобраћајне незгоде, док ниједно од три детета која су погинула у својству путника у возилу није превожено на законом прописан начин.

Такође, статистика показује да је 2,8 пута већа вероватноћа да ће дете задобити тешке телесне повреде ако се у возилу превози ван безбедносног седишта или подметача.

Резултати најновијих истраживања које је спровела Агенција за безбедност саобраћаја указују да је проценат коришћења појаса на предњим седиштима у Републици Србији 84,5 одсто, а на задњим седиштима свега 19,6 одсто. Према истим истраживањима, на законом прописан начин децу у возилима превози 57,9  одсто возача.

Истовремено са спровођењем акције појачане контроле саобраћаја, Агенција за безбедност саобраћаја и Министарство унутрашњих послова спровешће и превентивну кампању, која ће имати за циљ да укаже на значај коришћења сигурносног појаса и дечијих седишта, односно на последице некоришћења поменутих заштитних система.

Loading