СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА

IMG_0268
Facebook

 

У храму Светог Вазнесења Господњег у Кучеву, извршена је , на Велику среду , Света тајна јелеосвећења. Чинодејствовали су свештеници из свих парохија са територије општине Кучево : протојереј хаџи Споменко Жарић, старешина храма у Кучеву, протонамесник Марко Митровић, парох 2. Кучевске парохије, парох нереснички, јереј Душан Степановић, парох туријски, јереј Никола Солдатовић, парох мишљеновачки, јереј Александар Митровић и парох рабровски, јереј Немања Дишић. Храм у Кучеву је био препун верног народа који је у току службе 7 пута помазиван освећеним јелејем.

У Светој тајни јелеосвећења Бог Дух Свети, силази у помоћ када се живот човечији нађе у великој невољи и опасности од болести и немоћи. Окрепљује, снажи и лечи болесника. Циљ ове Свете тајне је опраштање грехова и повратак здравља оболелог. „Потом га нађе Исус у храму и рече му: Ето постао си здрав, више не гријеши, да ти се што горе не догоди“. (Јн. 5, 14). Ова Света тајна је установљена и у живот Цркве уведена од стране Светих Апостола. „И демоне изгоњаху и помазиваху уљем многе болеснике, и исцељиваху“. (Мк. 6, 13)

Света тајна јелеосвећења састоји се из молитава свештеника и помазивања болесника освећеним уљем, кроз које делује Божија благодат за оздрављење болесника, a болест овде подразумева обољење душе или тела.

Божија благодат у овој Светој тајни лечи тело од његове немоћи и чисти душу од њених грехова.

 

Loading