Промоција збирке „Милошу песма“

IMG_9291
Facebook

У холу Центра за културу „Драган Кецман“ одржана је промоција збирке „Милошу песма“ у којој је 75 аутора одало песничку почаст хероју Милошу Ћирковићу (1961-1999) који је својим делом и жртвом равној оној коју су поднели Милош Обилић и кнез Лазар ушао у легенду. О Милошу Ћирковићу и о томе шта је урадио говорили су приређивачи збирке Проф.др Голуб М. Јашовић и Славица Јовановић. У име Центра за културу  присутнима се обратила Невенка Ташић-Гордић, Александра Петровић , као представница ЈП Србијашуме ШГ „Северни Кучај“ које је омогућило штампање књиге  читала је поједине песме и била модератор, о томе шта у књижевном смислу представља књига беседила је дрикторка Библиотеке Јована Дишић, поједини аутори су сами читали своју поезију. Штампање књиге омогућили су пре свега директор ЈП „Србија шуме“ Игор Брауновић (који је заслужан и за подизање споменика Милошу Ћирковићу) и директор ШГ Северни Кучај Игор Секулић обезбеђујући неопходна финансијска средства. Ово је била шеста промоција овог зборника а следи још неколико како на територији уже Србије, тако и у Војводини али и у Републици Српској.

 

За Милошев подухват и херојски подвиг не бисмо вероватно ни знали да није било вести које је о њему обелоданио митрополит Амфилохије Радовић у књизи Љетопис новог косовског распећа. До тада, о томе да је један Србин, српски војник, сам данима бранио своје село од пљачкаша и убица нема ни једне једине речи ни у српским, ни у албанским тадашњим медијима на Косову и Метохији“ написао је у поговору на корицама књиге један од приређивача збирке Проф.др Голуб М. Јашовић .

„У овој књизи удружених различитих енергија представљен је Милош Ћирковић како га види поезија, вечно млад, стасит, жртва и херој, женик славе у бехару метохијског јоргована и багрема. Представљен као егземплар јунаштва, у етичком раму који ће свагда носитикао узор, сенка оне сенке небеских војника који војују своје битке, свагда усамљен као светац у магми личне ватре и светлости васкрсења“ написала је у свом поговору Славица Јовановић , други приређивач зборника.

 

Loading