Одржан састанак пољопривредника са руководством општине

IMG_6029
Facebook

Поводом гласина насталих протеклог викенда да ће се на територији општине Кучево вршити масовна еутаназија домаћих свиња,  данас је (понедељак 21. март)у Свечаној сали Скупштине општине одржан састанак  коме су присуствовали носиоци највиших функција локалне самоуправе са више од 40 забринутих пољопривредника.  Након исцрпног дијалога разјашњене су многе недоумице настале овим поводом , пре свега да локална самоуправа до сада није добила никакав званични документ којим би било који надлежни орган наложио овакве мере. Решење које је 04. Фебруара донело Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде а потписала в.д. директора Управе за ветерину Емина Малакара а којим се налаже 7 превентивних мера у вези спречавања ширења афричке куге на територији општинр Кучево, достављено је Републичкој ветеринарској инспекцији у Пожаревцу, Ветеринарском специјалистичком институту „Пожаревац“, Евиденцији и Архиви а не и нашој локалној самоуправи нити било којој Ветеринарској станици на територији општине Кучево. Међутим, иако није била упозната са овим документом, локална самоуправа је , како је то рекао председник општине др Иван Рајичић, поступала у складу са њим (у вези једног случаја у Гложани). Када се ради о овом  Решењу, један од разматраних ставова је да се утврди ко је и са каквим намерама намерно погрешно пласирао гласине да оно налаже еутаназију свих домаћих свиња.

Закључак састанка је да се сутра одржи седница Штаба за ванредне ситуације општине Кучево са кога би се упутио захтев надлежним државним органима да се прегледају и изврши дијагностиковање свих свиња  на нашој територији, да би се тачно утврдило да ли има заражених грла. Договорено је да се, чим се нешто званично буде знало  јавност одмах обавести и да се поново одржи овакав састанак.

Испред локалне самоуправе били су присутни председник општине др Иван Рајичић, председник СО Бранко М. Кецман, заменик председника општине Ненад Микић, члан Општинског већа задужен  за ванредне ситуације Бојан Тадић, помоћник председника општине Даријан Дрикић, члан Општинског већа Милош Петровић и начелник Општинске управе Никола Милорадовић.

Loading