У периоду од 21. до 27. марта, акција појачане контроле саобраћаја

IMG_1874
Facebook

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе саобраћајне полиције, у периоду од 21. до 27. марта ове године спровешће акцију појачане контроле саобраћаја која ће бити усмерена на контролу брзине кретања возила.

Ова акција спровешће се у 30 европских земаља које су чланице ROADPOL (Мрежа саобраћајних полиција Европе).

У оквиру ове акције, у четвртак, 24. марта, реализоваће се такозвани „Speed Marathon“, током ког ће на свим најважнијим путним правцима брзина бити мерена непрекидно, у трајању од 24 часа.

Саобраћајна полиција ће свакога дана ангажовати све расположиве уређаје за мерење брзине кретања – ручне радаре, радаре у системима видео надзора и уређаје за мерење брзине у возилима без обележја полиције („пресретачима“), док ће на ауто-путевима бити мерена и просечна брзина кретања возила. Напомињемо да ће у циљу заштите безбедности пешака брзина бити мерена и у зонама пешачких прелаза.

Сваки контролисани возач биће алкотестиран, док ће саобраћајна полиција приликом заустављања сваког моторног возила које прекорачи дозвољену брзину кретања извршити контролу да ли се од стране возача и свих путника у возилу појасеви користе на начин који је предвидео произвођач возила.

У прва два месеца ове године, на путевима у Србији догодила се 61 саобраћајна незгода са погинулим лицима, а у готово половини тих незгода као један од утицајних фактора јављала се неприлагођена брзина условима саобраћаја и стању пута.

Такође, током наведеног периода, саобраћајна полиција санкционисала је око 65.000 возача због учињеног прекршаја прекорачења брзине, што је двоструко више у односу на прва два месеца 2021. године.

извор: МУП

Loading