Почеле пријаве за бесплатне уџбенике

Untitled-design-21-920x305
Facebook

Пријава за бесплатне уџбенике за ученике основних школа које обезбеђује Министарство просвете науке и технолошког развоја, путем Програма набавке наставних средстава за ученике, полазнике и установе, почеле су јуче,  28. фебруара.

Како се наводи у саопштењу министарства, новина од ове године су и бесплатни уџбеници за ученике који се образују по ИОП-у 3, односно за ученике са изузетним способностима, као и за глуве и наглуве ученике који користе електронске уџбенике са видео садржајима на српском знаковном језику.

Право на бесплатне уџбенике имају ученици из социјално/материјално угрожених породица (примаоци новчане социјалне помоћи), ученици са сметњама у развоју и инвалидитетом који основно школско образовање и васпитање стичу по индивидуалном образовном плану.

Такође, право на бесплатне уџбенике имају и ученици који образовно-васпитни рад не остварују по индивидуалном образовном плану, али имају потребу за прилагођавањем (увећан фонт, Брајево писмо, електронски формат), као и ученици основних школа који су у породици треће или свако наредно рођено дете у систему образовања и васпитања.

Такође, ту су и ученици основних школа који се образују по ИОП-у 3 и глуви и наглуви ученици који користе електронске уџбенике са видео садржајима на српском знаковном језику.

У саопштењу се наводи да Министарство обезбеђује и уџбенике за ове категорије ученика и на језицима националних мањина, као и уџбенике прилагођене за децу са сметњама у развоју.

За ђаке од првог до четвртог разреда основне школе комплет који обезбеђује Министарство састоји се од уџбеника за предмете математика, српски (матерњи) језик, свет око нас, природа и друштво и страни језик као обавезни предмет.

Старијим основцима, од петог до осмог, додељују се бесплатне књиге за математику, српски (матерњи) језик, први страни језик, географију, историју, хемију, физику и биологију.

У саопштењу пише да је ресорно министарство свим основним школама послало Упутство о начину пријаве за бесплатне уџбенике и уносу података ученика у систем, преноси Танјуг.

Према Упутству школе су дужне да обавесте родитеље/старатеље ученика преко одељењских старешина и да прикупе податке и потребна документа, које достављају Министарству до 31. марта ове године.

Подсећа се да Министарство просвете, науке и технолошког развоја од школске 2009/2010. године обезбеђује бесплатне уџбенике за ученике основних школа кроз Програм набавке наставних средстава за ученике, полазнике и установе.

Од школске 2017/18. години, право на бесплатне прилагођене уџбенике имају  ученици са инвалидитетом и сметњама у развоју који основно школско образовање и васпитање стичу по индивидуалном образовном плану.

За набавку бесплатних уџбеника за школску годину 2022/2023. годину ресорно министарство определило је 750.000.000 динара, наводи се и додаје да се више о начину пријаве може сазнати  О В Д Е

ИЗВОР:ПОЛИТИКА

 440 total views,  2 views today