Промоција издања на влашком језику

vlasi promocija
Facebook

Народна библиотека “Ђура Јакшић” из Петровца на Млави организовала је, поводом  Међународног дана матерњег језика промоцију издања на влашком језику. У оквиру исте, читани су  одломци из књига на влашком и српском језику. На промоцији су говорили Новица Јаношевић, председник Националног савета Влаха, и Радиша Драгојевић, председник Извршног одбора НСВ.

Јаношевић је изјавио да се више од 45.000 људи на последњем попису становништва у Србији изјаснило да им је матерњи језик влашки.

Протеклих година интензивно смо радили на стандардизацији влашког језика,а један од предуслова су издања на влашком језику. У модерно време када говоримо о технолошком друштву мислим да би се влашки језик потпуно изгубио да не радимо управо ово што радимо данас, а успели смо да се приближимо стандардизацији влашког језика захваљујући људима који воле своје порекло и влашки језик“, рекао је Јаношевић.

Публици су представљена најновија издања на којима је радио Национални савет Влаха са сарадницима. У питању је осам издања лектире, а још осам је тренутно у штампи.

То су пре свега разне приповетке, умотворине, песме и бајалице, а сада у процесу стандардизације језика имамо преводе и дела наших истакнутих српских писаца, пре свега лектире. Више од 50 издања је до сада преведено на влашки језик, а план је да до краја године буде преведено 100 издања“, истакао је Драгојевић.

Присутнима су подељене књиге на влашком језику, међу којима су били и примерци лектире.

извор:еБраничево фото ртв Млава

Loading