53 милиона евра за нову листу лекова – ко ће све моћи да добије терапију?

sanja_skodric
Facebook

Републички фонд за здравствено осигурање усвојио је нову листу лекова на коју је стављено 26 иновативних медикамената. Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић каже за РТС да су то најсавременији лекови за лечење малигних болести, дијабетеса, хепатитиса Ц, мултипле склерозе. Истакла је да је нову листу усвојио РФЗО, као и да ће најсавременија терапија бити доступна од маја.

Сања Радојевић Шкодрић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, навела да је нова листа до сада највеће финансијско улагање од када су уведени иновативни лекови – 53 милиона евра. На тој листи се налази најсавременија терапија како за малигне, тако и за немалигне болести.

„Од малигних болести савремена терапија је стављена за карцином бубрега, дебелог црева, дојке, јајника, штитасте жлезде, као и за хроничну лимфоцитну леукемију“, каже Радојевић Шкодрићева.

Такође, на листу је стављена савремена терапија за многе немалигне болести – дијабестес, мултиплу склерозу, срчану инсуфицијенцију, хепатитис Ц и хемофилију.

Навела је да је листу усвојио Републички фонд за здравствено осигурање и да преостаје да је усвоји Владе Србије и да се спроведе поступак набавке.

„Тако да ће се ови лекови наћи у болницама, односно апотекама, за дијабетес и срчану инсуфицијенцију пошто се лекови издају на рецепт подизаће пацијенти у апотекама, а остале терапије у болницама, јер тамо једино могу да приме, а лекови ће бити доступни у мају“, нагласила је директорка РФЗО.

Додала је да ће пацијенти лекове за дијабетес и срчану инсуфицијенцију подизати без учешћа и да ће та терапија у потпуности бити о трошку државе.

На питање колико ће пацијената који болују од малигних болести добити иновативну терапију, Радојевић Шкодрићева каже да ће је добити сви пацијенти који испуњавају критеријуме струке.

„Терапија се прима у болницама, савремена терапија је доступна још од 2017. године, али сада су уведена додатна три лека тако да ће и пацијенти који до сада нису могли да добију савремену терапију моћи да је добију“, истиче она.

Указала је да је тиме заокружено лечење за те типове карцинома, и прва и друга линија терапије.

„Прву линију терапије пацијенти добијају у раној фази болести, а друга линија се добија када је болест узнапредовала. Када имате савремну терапију у раним фазама болести, то у многим случајевима значи стопостотно излечење. Циљ ове иновативне терапије је управо да се малигне болести претворе у хроничне, а савремене терапије код хроничних болести да доведу до излечења“, објаснила је Радојевић.

КОМПЛЕТАН ПРИЛОГ ПРОЧИТАЈТЕ : О В Д Е

ИЗВОР :РТС

ФОТО: Printskrin РТС

Loading