За електронско гласање неопходна измена Закона о избору народних посланика

republicka-izborna-komisija-rik-678
Facebook

Председник Републичке изборне комисије (РИК) Владимир Димитријевић изјавио је данас да „није дозвољено да бирачи на изборима гласају електронским путем, те да би се то омогућило, неопходна је измена Закона о избору народних посланика„Законом о избору народних посланика прописано је да су избори за народне посланике слободни и непосредни, а гласање је тајно и лично“, подсетио је Димитријевић, одговарајући на питање агенције Бета, да ли је могуће да бирачи са боравишем у иностранству гласају електронском путем.

На питање о броју бирачких места, навео је да је прописано да се „бирачко место, по могућности, одређује за гласање највише 2.500 бирача, а најмање 100“.

Такође, да се „бирачка места у иностранству одређују на предлог министарства надлежног за спољне послове најкасније 20 дана пре дана гласања“.

„РИК је дужан да, поштујући наведене законске одредбе, одреди бирачка места на којима ће се гласати у иностранству у поступку спровођења избора на основу предлога који јој достави Министарство спољних послова“, објаснио је Димитријевић.

На питање о року за подношење захтева да се у бирачки списак упише податак да ће бирач гласати у иностранству, указао је да је то одређено Законом о јединственом бирачком списку.

„Прописано је да дан после расписивања избора, дипломатско-конзуларна представништва Републике Србијеобавештавају бираче који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења бирачког списка, поднети захтев да се у бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству“, навео је Димитријевић.

Како избори још увеке нису расписани, констатовао је Димитријевић, РИК не може дати тачан датум до којег се бирачи могу пријавити за гласање у иностранству.

Извор: boom93

Loading