Народна скупштина усвојила сет изборних закона

Tan2022-2-4_105442486_0
Facebook

Скупштина Србије усвојила је сет изборних закона којима би требало да се побољшају изборни услови за следеће изборе који су најављени за 3. април., преноси РТС на свом порталу.

Како је то рекао посланик СНС-а Владимир Ђукановић гостујући у емисији Ново викенд јутро  ТВ Пинк-а : Услови су језиви за Српску напредну странку која се одрекла многих права, али  из разлога  да би на следећим изборима свима доказала колику подршку има у народу и да ће  убедљиво тријумфовати без обзира на све.Предлози изборних закона настали су као исход паралелних међустраначких дијалога о изборним условима, који су вођени са и без европосредника, као и на основу препорука ОЕБС-ове Канцеларије за демократске институције.

Посланици су усвојили Предлог закона о избору народних посланика, о локалним изборима, о избору председника Републике, као и Предлог закона о финансирању политичких активности и измене Закона о спречавању корупције.

Влада је прихватила неколико амандмана на ове законе: да се кандидатуре за председника Републике проглашавају жребом, а не по редоследу којим су поднети предлози кандидата, да бирач може подржати само једну листу, као и да се учесницима избора на почетку кампање додели 40 одсто средстава, а преосталих 60 одсто након што пређу цензус од три одсто.

Очекује се боља контрола избора с обзиром да ће опозиција имати своје чланове у РИК-у, као и најмање 16.000 чланова у бирачким телима широм Србије.

Предлозима закона се не мењају суштински аспекти избора за народне посланике, избора за председника Републике и одборнике скупштина јединица локалне самоуправе, односно задржавају се досадашња законска решења која се могу и сматрати основним постулатима изборног процеса у Србији.

Новине које доносе ова три изборна закона су значајне пре свега у погледу заштите права у изборним поступцима и лакшег кандидовања политичких странака националних мањина, као и у погледу организације и транспарентности рада органа за спровођење избора.

Националне мањине неће морати да прикупљају 10.000, већ 5.000 потписа да би им листа била проглашена.

извор РТС

ФОТО ТАНЈУГ

Loading