Болнице се пуне због ковида – заједно циркулишу омикрон, делта и сезонски грип

8121_2-loncar_f
Facebook

Према последњим подацима, у Србији су у за 24 сата регистрована 15.425 нових случајева коронавируса од 34.778 тестираних узорака ( у Кучеву 44 од 65 тестираних). Од последица болести преминула су 54 пацијента.

Ситуација је тренутно ванредна, са тенденцијом да постане још озбиљнија, упозоравају епидемиолози. Посебно забрињава то што вирус убрзава, а процес имунизације успорава.

Пре само месец дана позитивних на коронавирус у дневном пресеку било је 1.804, а сада осам пута више.

Тада је на лечењу било нешто више од 2.000 људи, а на респираторима је дисало 89 пацијената. Данас је ситуација потпуно другачија – у болницама широм земље лечи се 3.488 пацијената, од којих је 145 на респираторима.

Испред ковид амбуланти су данима велике гужве, а болнички капацитети се пуне.

У циркулацији су и делта и омикрон варијанта коронавируса. Ово је сезона и грипа и других респираторних инфекција.

У овом тренутку најугроженији су најстарији. Неретко у болницама има и оних са тешком обостраном упалом плућа, а налаз теста негативан на корону.

У ове две године, коронавирус нас је научио да не планирамо и не прогнозирамо, ипак, по некима, пик овог таласа очекује нас средином наредног месеца.

Неки кажу још касније, када се у потпуности удружи са грипом. А опет, многи истичу да се пандемија ускоро завршава.

И док поједине земље уводе и строже мере и обавезну имунизацију, у Србији је процес имунизације у фази мировања, а по многима и заборава.

ИЗВОР : РТС

Loading