По измењеној Уредби изолација заражених 7 дана, за контакате без зеленог сертификата 5

unnamed
Facebook

Влада Републике Србије усвојила је измену Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести ковид 19  која прдвиђа да се заражени корона вирусом који се лече код куће  сада у обавези да проведу 7 дана у изолацији и да се након тога , после прегледа у ковид амбуланти ,карантин прекида без тестирања.

Изменом Уредбе, која је објављена у Службеном гласнику и ступила на снагу, прецизира се да се ова одредба односи на особе код којих је тестирањем утврђено присуство вируса, а код којих није утврђено присуство ниједног симптома или знака болести, односно код којих тежина болести не захтева лечење у болничким условима.
По овој уредби, уколико особа има примарну или секундарну имунодефицијенцију упућује се у кућну изолацију у трајању од 14 дана, а стање имунодефицијенције утврђује лекар примарне здравствене заштитите.

Уредба предвиђа и да се запослени у здравственим установама и установама социјалне заштите тестирају ПЦР тестом након кућне изолације у трајању од седам дана и враћају се на посао уколико је ПЦР тест који је узоркован седмог дана кућне изолације негативан.

У случају позитивног резултата ПЦР теста, остају у изолацији до десетог дана када се изолација прекида без тестирања, наводи се у уредби.

Такође, одлучено је да се време између друге и треће дозе вакцине смањи на три месеца.

Извор : АЛО

Loading