Др Рајичић и Микић : Протеклу годину обележило више од 2 милијарде инвестиција

IMG_2834
Facebook

„Општина Кучево је једна од 16 општина која улази у први програм Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, где смо ми добили 11 200 000 евра за 25 километара канализационе мреже у местима Кучево и Раброво. У Кучеву ће се радити 17 км, а 9 км у Раброву. Ово је веома значајан пројекат којим ми покушавамо да у сарадњи са Владом Србије и поменутим министарством коначно решимо капиталне инвестиције. Подсетимо да смо имали изузетно велику борбу за очување реке Пек, односно животне средине. Успели смо у томе, тако да је то значајан сегмент нашег рада. Веома водимо рачуна о заштити животне средине,“ истакао је председник општине  др Иван Рајичић на почетку свог излагања и наставио :

„Други значајан пројекат је магистрални пут Кучево – Волуја у дужини од 14 километара. Вредност ове инвестиције је 400 милиона динара. Ово је веома значајна саобраћајница и дугујемо велику захвалност председнику Александру Вучићу који нам је свесрдно помогао у реализацији овог пројекта. Због временских услова, у првом моменту су урађена 3,5 км до Нереснице, а чим услови буду дозволили, одмах се приступа наставку рада на овој деоници.

Оно што је такође битно јесте да смо добили средства од Канцеларије за јавна улагања за потпуну реконструкцију Дома здравља у Кучеву. Инвестиција је вредна 2 милиона евра. Јавна набавка је одрађена, јавила су се четири понуђача. Међутим, због одређених процедуралних ствари, где се трећепласирани жалио на оне испред њега, случај се налази сада испред Републичке комисије која ће решити тај спор. У принципу, важно је да грађани знају да ће одмах по решавању спора радови почети. Дакле, све што је било до општине Кучево, пројектна документација и остало, одрађено је како треба.

Успели смо ове године да привучемо неке значајне компаније да дођу у Кучево и почну са радом. Оно што бих истакао јесте да је једна значајна мултинационална компанија откупила фабрику воде „Дубока“ у селу Нересница. Они су почели са потпуном реконструкцијом примарног цевовода од изворишта до фабрике, као и са адаптацијом магацинског простора и саме фабрике. Очекујемо да, са раним пролећем, ова фабрика почне са радом. Значајно је за наше грађане што ће бити упошљен значајан број радника са територије општине Кучево.

Велика породична компанија из Београда купила је плац у нашој индустријској зони од Дирекције за имовину и очекујемо да следеће године подигне своје производне погоне и запосли раднике.

Када је у питању компанија „Каструм“, ушла је у посед парцеле на нашој бувљој пијаци. Влада Републике Србије је на основу елабората који подразумева велики број запошљавања али и обавезу куповине пољопривредних производа од наших произвођача, дала одобрење да се поменута парцела да овој компанији.“

Др Рајичић је посебно нагласио велику подршку председника Вучића и Владе Републике Србије, као и надлежних министарстава:

„Од Министраства привреде смо ове године добили близу 70 милиона динара, одрадили смо неколико важних ствари за тај новац. Поред тога, добили смо значајна средства од Министарства за бригу о селу – 7 милиона динара за минибус. Добили смо од истог министарства 1 200 000 динара за једну кућу у Раброву, за млади брачни пар и добили смо 400 000 динара за „Михољске сусрете села“. Од Министрства за недовољно развијене општине добили смо 8 400 000 динара, где је 6 900 000 динара било употребљено за реконструкцију котларнице у садашњем комитету, из кога се греје и полицијска станица. Прећи ћемо на пелет и самим тим ћемо смањити загађење. За сам комитет имамо велике планове у наредној години – да то постане градски музеј и тако обогатимо нашу туристичку понуду. Добили смо средства и од Министарства за рад, социјална и борачка питања за програм Помоћ у кући. Ове године покренули смо услугу лични пратилац, како бисмо помогли деци са територије општине Кучево који имају посебне потребе да могу да прате наставу и врате се кућама на безбедан начин. Имамо сада пет пратилаца и петоро деце, али свако ко се пријави интер-ресорној комисији добиће пратиоца. Ми ћемо извршити лиценцирање додатних 10 особа. И ове године ћемо давати стипендије нашим ученицима и студентима у износу од 4 200 000 динара. На тај начин желимо да покажемо да бринемо о нашој деци и да они након завршеног школовања разматрају Кучево као место где могу да остају и заснују породицу.“

Значајна је и подршка и јавних предузећа као што су „Путеви Србије“, па је тако у селу Бродица после читавих 50 година асфалтирана деоница од 2 км. Асфалтирана су и 3 км пута ка селу Шевица.

Др Рајичић је такође нагласио да ће се наставити са израдом пројектне документације и да ће наставити, колико год је то могуће, да општина Кучево добија средства од различитих министарства и саме Владе. Он је истакао и значајну сарадњу на нивоу Браничевског управног округа, као и велику подршку градоначелника Пожаревца, Саше Павловића:
„Потписали смо са председницима општина Велико Градиште и Голубац, као и са градоначелником Пожаревца, договор да заједно аплицирамо према пројектима Европске уније који су вредни 10 милиона евра. Аплицираћемо наредне године за израду пројектно – техничке документације за инфраструктуру и туризам, а 2023. године биће извођење пројеката.“

Ненад Микић, заменик председника општине Кучево, рекао је да је година која се ближи крају била тешка за све, па и за малу локалну заједницу као што је Кучево. У свим тим измењеним условима живота, донето је неколико важних одлука за кучевачки туризам:
„Донели смо одлуку да све значајне манифестације некако „замрзнемо“ и оставимо за неке боље дане. Конкретно мислим на „Хомољске мотиве“, „Труба Милета Матушића“, „Фестеф“ и још доста манифестација. Сво то време смо искористили да све то надоместимо побољшањем инфраструктуре, пре свега путне. Урадили смо 2км пута ка пећини Церемошња и Равништарка. Затим, асфалтиран је пут до видиковца Јелена стена. Уредили смо доста пешачких стаза у граду и определили смо једно место у граду, а то је летња позорница испред поште коју смо оплеменили интерактивним тотемом. Свако ко дође у Кучево може да види шта нудимо.

Први пут смо успели да, уз договор са породицом Ђорђа Марјановића, да у Центру за културу организујемо изложбу његових ствари.

Кроз Програм локалног економског развоја определили смо значајна средства за подстицај локалним привредницима у нашој општини. У 2021. години било је опредељено 20 милиона динара. Ми смо искористили 13 милиона за две фирме, где смо директно упослили 22 радника. Тиме смо недвосмислено повећали приходну страну буџета.

Ми смо урадили Програм локалног економског развоја за наредне три године, где ћемо субвенционисати две мере. То су отварање нових радних места и поспешивање конкурентности на тржишту.

Такође је битно да се истакне рад нашег Јавног комуналног предузећа чији смо оснивач, које је имало потешкоћа у свом пословању, али смо успели у 2021. години да извршимо реконструкцију где смо добили два нова сектора: Градско зеленило које ће се бавити одржавањем градског зеленила, пијаца и гробаља, а други је Паркинг сервис који нисмо имали до сада. Добили смо сагласност Министрства државне управе и локалне самоуправе да запослимо још 15 нових радника. Паркинг сервис је већ приходовао око милион динара, а пројекција је да ће на годишњем нивоу приходовати између 12 и 15 милиона динара. То уопште нису мале цифре јер ћемо их уложити у изградњу паркинг места и зелених површина. Пробаћемо да уведемо наплату изношења смећа у свим месним заједницама у општини Кучево. То до сада није била пракса, али рад овог предузећа заиста морам да похвалим. Они су пре неколико дана добили још један смећар, а следеће године добиће донацију града Београда од једног смећара, и са 5 таквих возила моћи ћемо да уредимо целу општину и уведемо у наплату. Лјуди ће за исти, ако не и мањи износ новца, успети да добију квалитетну услугу и тиме ћемо подићи и свест о екологији.

Што се тиче Центра за културу „Драган Кецман“, он је имао низ активности где је за програмске активности било издвојено 1 300 000 динара. Посредно, кроз набавку нове опреме уложено је око 750 000 динара. Кроз адаптацију и реновирање зграде уложено је око 650 000 динара само за материјал, док су грађевинске радове обавили запослени без икакве надокнаде. “

Руководство општине Кучево у овој години радило је на унапређењу образовања, па је тако доста урађено у Предшколској установи „Лане“ као што је уређење стаза око читавог објекта, терасе, собе. Након пуно година обезбеђен је и логопед.

У периоду од марта до јула реализован је пројекат на нашу иницијативу, а то је бесплатна припрема за малу матуру. За Дан општине нас је посетио министар просвете Бранко Ружић, са којим смо тада прелиминарно договарали отварање новог одељења и смера у нашој школи – шумарски техничар.

Урадили смо две техничко-пројектне документације за основне школе у Турији и Волуји, које су, нажалост, без елементарних услова за рад. Надам се да ћемо добити подршку у том смислу.“

 

Loading