Данас славимо светог Спиридона Тримифунтског Чудотворца

2415595_sveti-spiridon-foto-yt-pt_ls
Facebook

Српска православна црква данас обележава дан посвећен светом Спиридону Тримифунтском. Празник је непокретан (12/25. децембар) и по неким предратним истраживањима, по броју породица које га славе, спада на десето место код Срба.

Светитељ је рођен  на Кипру, 270. године  године у селу  Аскија и сматра се заштитником тог острва.

Живео је у време цара Константина Великог и сина му Константија. Отац и мајка су му били сељаци[3], једноставни и простодушни, па су му и самом једноставност и простодушност остале врлине до краја живота, иако се у међувремену узвисио до епископа у месту Тримифунту (епископ Тримифунтски[4]) или (сада селу) Треметусији (Треметоусија, а по турском, Ердемли).

Оженио се у младости, и од чобанина постао мирски свештеник[5], и имао ћерку Ирену (Ирину), кад му је жена умрла, он се предао служби Богу као и његова ћерка. Учествовао је на Првом сабору у Никеји, и ту се истакао јасним и једноставним исповедањем вере, као и чудесним моћима којима је повратио многе јеретике у хришћанство.

Умро је у дубокој старости 348. године, а његове мошти се чувају на Крфу у граду Керкири. Пре тога су вековима биле у Константинопољу, у цркви Св. Апостола.

Извор : Википедија

Loading