Коришћење петарди – изузетно опасно, повреде су тешке са дуготрајним последицама

petarde-akcija-mup-rs
Facebook

Ближе нам се празници. Ватромет, разнобојне искрице и шаренило на небу, изазивају радост и узбуђење и код деце и код одраслих, пише РТС.Међутим, не прође зима, а да се макар једно дете не повреди петардама. Повреде су често тешке и остају дуготрајне последице. Како се то наводи Градски завод за јавно здравље сваке године пиротехничка средства, пре свега различите врсте петарди и ватромета, узрок су настанка повреда код десетина хиљада људи широм света, које често остављају озбиљне последице. Мушкарци страдају три пута чешће у односу на жене, углавном услед самоповређивања неадекватним руковањем пиротехником, док жене пре свега бивају случајно повређене, на јавним местима и догађајима.

Готово половина повређених има мање од од 16 година старости, а највише се повређују дечаци узраста 10-14 година.

Најчешће повреде су опекотине – пре свега лица, прстију, шака и ручних зглобова, преко 50% повреда узрокованих пиротехничким средствима,

Веома често долази и до повреда очију (опекотине рожњаче или механичка оштећења настала западањем страног тела у око), као и оштећења слуха (пуцање бубне опне).

Све наведене повреде су 100% превентабилне, односно, њихов настанак се може спречити!

зрок сваке друге настале повреде је неадекватно руковање пиротехничким средствима, а неисправна пиротехничка средства узрок су сваке треће настале повреде. Под неправилном употребом петарди и ватромета подразумева се непридржавање писаних упутстава за употребу, као и њихов неадекватан транспорт и чување.

Како бисте избегли или свели на минимум могућност да себе или своје најмилије доведете у ситуацију да буду повређени пиротехнички средствима неопходно је да се придржавате следећих савета:

  • Пиротехничка средства увек купујте у овлашћеним продавницама!
  • Никако их немојте правити самостално, у тзв. домаћој радиности!
  • Чувајте их затворене на тамном и сувом месту, ван домашаја деце!
  • Пре употребе увек пажљиво прочитајте и придржавајте се упутстава произвођача!
  • Користите их само на отвореном, на безбедној удаљености од запаљивих материјала и других људи!
  • Никада немојте палити више од једне петарде у исто време!
  • Никада немојте покушавати да поново упалите петарде или ватромет који се из непознатих разлога нису активирали!
  • Приликом употребе ватромета поред себе увек треба имати посуду са водом у случају избијања евентуалног пожара!
  • Алкохол и пиротехника НЕ ИДУ ЗАЈЕДНО!
Родитељи и старатељи деци млађој од 14 година не треба да дозволе употребу петарди и ватромета, док деца старија од 14 година треба да буду под строгим надзором одраслих уколико их користе.

Loading