Матић: Нови зелени сертификати од петка на порталу е-управе

tatjana-matic-foto-printscreen-youtube-haapy
Facebook

Нови дигитални зелени сертификати о вакцинацији који су усклађени са прописима ЕУ издаваће се од петка преко портала е-управе и путем мобилне апликације, док ће од следеће недеље моћи да се подигну и у поштама широм Србије, изјавила је Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић .

Она је, гостујући на К1 телевизији, рекла да су ови сертификати од данас признати не само на границама већ и у угоститељским и туристичким објектима широм Европе.

Објаснила је да је Србија, након неколико месеци, ускладила систем издавања дигиталних зелених сертификата са стандардима које прописује ЕУ и истакла да је одлука, која је јуче донета од данас ступила на снагу.

„У року од 48 сати, у петак ће на порталу е-управе моћи да се издају дигитални сертификати о вакцинацији који су компатибилни са ЕУ. То је нова услуга коју ће сада IT канцеларија и е-портал нудити“, казала је Матић.

Додала је да стари сертификати који имају вакцинисани грађани Србије још увек важе у нашој земљи и поручила да са њима грађани могу да уђу у земље ЕУ, али да нису признати на уласку у музеје ресторане, позоришта и кафиће.

Новим дигиталним сертификатом, од петка када је услуга вађења овог документа на располагању грађанима Србије, тврди министарка, решиће се проблем посети угоститељским и туристичким објектима широм Европе.

Матић је објаснила разлику између дигиталног зеленог сертфиката који издаје ЕУ и нашег који је до сада био валидан у Србији.

„Разлика је та што је наш сертификат давао информације о првој и другој вакцинацији, као и о бустер дози, а ЕУ има другачије стандарде по којима се за сваку вакцинацију добија посебан код којим се штите лични подаци“, поручила је Матић.

извор и фото : Топ прес

 

Loading