Поводом 3. новембра, Светског дана чистог ваздуха, Србијашуме организује акцију пошумљавања

1681a2c2c28349843d77baaeff550f803
Facebook

Јавно предузеће Србијашуме објавило је данас да ће 3. новембра, на Светски дан чистог ваздуха, организовати акцију пошумљавања у свим шумским газдинствима на територији Србије. У  акцији које ће спровести Шумско газдинство „Северни Кучај“ из Кучева учествоваће и локална самоуправа.
Централна акција пошумљавања биће организована у београдској парк-шуми Кошутњаку, наведено је у саопштењу.

Подсећа се да се Светски дан чистог ваздуха обележава 3. новембра широм планете различитим манифестацијама и акцијама како би се указало на неопходност његовог очувања, јер је, услед развоја индустрије и прекомерног емитовања штетних материја у атмосферу, у свету више од 90 одсто популације изложено загађеном ваздуху.

Указано је и да велики проблем са загађењем и квалитетом ваздуха имају све веће урбане средине у Србији, нарочито Београд као главни град.

Највећи извори загађења ваздуха у Србији су, како је наведено, саобраћај као мобилни извор загађења и стара возила на дизел гориво, док у зимским месецима нарочито долази до повећане концентрације угљен диоксида у ваздуху, због сагоревања фосилних горива за загревање.

В.д. директора Србијашума Игор Брауновић истакао је да то предузеће и у години обележавања 30 година постојања, посебан значај придаје заштити животне средине, јер су шуме произвођачи чистог ваздуха и добро од општег друштвеног интереса.

Наглашено је да, како би се ситуација са загађењем ваздуха у Србији побољшала и у циљу бољег квалитета живота грађана, Србијашуме у континуитету организују акције пошумљавања.

извор :https://novimagazin.rs/

фото : pixabay

Loading